4.3 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoNATO pregătește cel mai amplu exercițiu militar, Defender Europe 2023. România este...

NATO pregătește cel mai amplu exercițiu militar, Defender Europe 2023. România este una dintre țările gazdă. Forțe NATO vor avea acțiuni și în Kosovo

Alianța Nord-Atlantică pregătește cel mai amplu exercițiu militar al anului 2023, intitulat Defender Europe 2023, iar una dintre țările gazdă ale acestui exercițiu va fi România.

Implicarea României în această acțiune a NATO a fost confirmată, cel mai recent, de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. Ministrul s-a referit la acest subiect cu prilejul participării sale la bilanțul Statului Major al Apărării. Bilanțul, desfășurat la 8 februarie 2023, s-a referit la anul 2022 dar a inclus și proiecte pentru anul 2023.

„Ne vom pregăti pe toate palierele, pe scenarii întrunite ale acțiunilor militare terestre, aeriene, navale și în spațiul virtual. Ne vom antrena cu tehnica nou intrată în dotare, vom utiliza lecțiile învățate din conflictele actuale, alături de aliați și parteneri, în țară și în străinătate. Exercițiul Saber Guardian, o secvență importantă din seria Defender Europe 23, condusă de Forțele Terestre ale SUA în Europa și Africa, va avea loc în țara noastră”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Exercițiul NATO este condus de Forțele Terestre ale SUA

Pregătirea noului exercițiu din seria Defender Europe a început în anul 2022. Încă din acel moment, conducerea NATO a luat în calcul faptul că, în imediata apropiere a zonelor stabilite pentru exercițiu, se desfășoară războiul dintre Rusia și Ucraina. Un alt element sensibil este faptul că la exercițiul NATO din anul 2023 participă și trupe din Kosovo. Cu alte cuvinte, o parte a exercițiului NATO se desfășoară în Kosovo, cu toate că Serbia, țara din care s-a desprins Kosovo, nu este membru NATO.

Unitatea din Kosovo care va participa la exercițiul NATO se numește Kosovo Security Forces (KSF). KSF este instruită de NATO, are 2500 de oameni și poate ajunge până la 5000 de oameni. Separat, NATO are în Kosovo o forță de menținere a păcii, denumită KFOR. Despre militarii din KFOR nu se precizează dacă vor fi sau nu implicați în exercițiul Defender Europe.

Kosovo este o regiune care are graniță terestră cu Albania. Albania, la rândul ei, este țară NATO. În această calitate, și Albania este una dintre țările gazdă pentru Defender Europe.

În ultimele săptămâni, noi tulburări s-au înregistrat în Kosovo, între poliția kosovară și etnici sârbi din Kosovo. În acest context, Serbia și-a ridicat nivelul de alertă al armatei.

Defender Europe 2023 ar conferi provinciei Kosovo un statut de recunoaștere internațională completă

„Organizarea unui exercițiu NATO în Kosovo este o mare provocare pentru autoritățile de la Belgrad din punct de vedere juridic, diplomatic, de securitate și militar. Problema este însă că membrii lideri ai NATO abordează Kosovo ca și cum ar fi o țară cu recunoaștere internațională completă, ceea ce nu corespunde realității. De fapt, în ultimii ani, mai multe țări și-au inversat poziția în ceea ce privește recunoașterea independenței Kosovo, de unde și nevoia de a disemina și propaga informații despre viitoarele exerciții ale NATO în Kosovo cu mult timp în avans”, semnala un articol publicat, încă din august 2022, pe site-ul infobrics.org. Acest site se definește drept „BRICS Informational Portal”. Din grupul BRICS fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Republica Sud-Africană.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Maia Sandu, discurs triumfal: Dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie

Maia Sandu a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 55,15%, un avans cu circa 10 procente în fața lui Alexandr Stoianoglo,...
Ultima oră
Pe aceeași temă