Aliații NATO au convenit să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina, dar propunerea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a face acest lucru prin intermediul unui fond de 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) pe cinci ani a stârnit reacții mixte, scrie Reuters.
Propunerea lui Stoltenberg ar conferi, de asemenea, alianței occidentale un rol mai direct în coordonarea furnizării de arme, muniții și echipamente Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei.
Conform planurilor, NATO ar prelua o parte din activitatea de coordonare de la o coaliție ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein – o mișcare menită în parte să se protejeze împotriva oricărei reduceri a sprijinului american dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au declarat diplomații.
„Trebuie să schimbăm dinamica sprijinului nostru”, a declarat Stoltenberg. „Trebuie să asigurăm o asistență de securitate fiabilă și previzibilă pentru Ucraina pe termen lung… mai puțin pe oferte pe termen scurt și multe promisiuni pe termen lung”.
El a declarat că scopul este ca o decizie să fie luată la summitul din iulie al liderilor statelor membre NATO.
Până în prezent, NATO, ca organizație, s-a concentrat pe ajutorul „neletal” pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanșa o escaladare a tensiunilor cu Rusia. Membrii săi au furnizat miliarde de dolari în arme pe bază bilaterală.
Nu este clar dacă cifra de 100 de miliarde de euro va fi acceptată sau cum va fi finanțată. Deciziile NATO necesită un consens între cei 32 de membri ai săi.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!