4.8 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăPoliticăNATO încurajează cooperarea științifică cu Republica Moldova

NATO încurajează cooperarea științifică cu Republica Moldova

În cadrul eforturilor NATO de a intensifica cooperarea de lungă durată cu Republica Moldova, țară parteneră a NATO, Alianța a organizat „Ziua NATO” în capitala țării, la 24 octombrie 2023.

Zilele NATO sunt organizate pentru a crește gradul de conștientizare și de înțelegere a NATO în rândul publicului din țările partenere, inclusiv al instituțiilor, al partenerilor internaționali, al ambasadelor Aliaților, al societății civile, al mediului academic, al mass-media și al tinerilor, se arată într-un comunicat de presă.

În cadrul evenimentului, prelegerile, mesele rotunde și conferințele s-au axat pe contextul strategic actual și pe stimularea rezilienței în Republica Moldova, în special prin intermediul unei mai mari securități energetice în contextul provocărilor hibride internaționale în creștere. O sesiune de informare cu privire la Programul NATO „Știință pentru pace și securitate” (SPS) a încheiat conferința, mutând accentul conversațiilor de la politică la activități practice de cooperare științifică și schimb de cunoștințe.

Programul SPS Nato

Prezentările SPS în fața unei audiențe formate din oficiali guvernamentali, reprezentanți ai societății civile și membri ai comunității academice moldovenești au subliniat istoricul cooperării Moldovei în cadrul Programului SPS, care cuprinde peste 55 de activități începând cu 1995.

Reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei și ai Programului SPS au subliniat realizările majore ale acestor aproape trei decenii de cooperare, printre care se numără crearea unei capacități de răspuns la incidente cibernetice pentru forțele armate moldovenești, desfășurarea unui laborator mobil pentru detectarea agenților biologici și adoptarea primului plan național de acțiune al Moldovei pentru punerea în aplicare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind femeile, pacea și securitatea.

Recent, cooperarea științifică a NATO cu Moldova s-a axat tot mai mult pe reziliență și pe aplicarea tehnologiei în vederea securizării infrastructurii critice. Acest lucru a fost evidențiat în cadrul unei prezentări susținute de Dr. Veaceslav Sprincean de la Universitatea de Stat din Moldova, care este pe cale să înceapă un proiect SPS de cercetare a utilizării sistemelor fără pilot la bord și a sistemelor avansate de detectare pentru protecția infrastructurilor critice, împreună cu oameni de știință din Italia, Letonia și Slovacia.

Programul SPS al NATO pune în legătură academicienii, experții și oficialii din Moldova cu omologii lor din țările membre și partenere ale NATO și sprijină colaborarea acestora în cadrul unor proiecte științifice inovatoare. Activitățile SPS extind și creează rețele științifice internaționale care abordează provocările de securitate comune și fac schimb de cunoștințe pe teme legate de securitate.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Naim Qassem devine noul lider al Hezbollah: Implicațiile schimbării pentru regiune și România

După asasinarea lui Hassan Nasrallah, Hezbollah își reafirmă autonomia și obiectivele strategice sub conducerea lui Qassem Într-o tranziție istorică de conducere pe fondul conflictelor active...

Tânărul talent al lui Real Madrid, Marc Cucalon, se retrage din fotbal la doar 19 ani, din cauza unei infecții neașteptate!

Considerat una dintre marile speranțe ale academiei Real Madrid, Marc Cucalon își încheie cariera prematur din cauza unei infecții rare. Marc Cucalon, tânărul mijlocaș de...

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează asupra noilor înșelătorii online prin „promoții” false

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unor noi tipuri de escrocherii care circulă pe platformele de mesagerie și care vizează siguranța...
Ultima oră
Pe aceeași temă