Într-un pas semnificativ pentru consolidarea apărării aliate și integrării tehnologice în domeniile aerian, spațial și cibernetic, miniștrii apărării din 24 de aliați NATO au semnat o serie de inițiative multinaționale , notează site-ul oficial al Alianței.
Programul Alianței de Supraveghere Permanentă din Spațiu (APSS)
Inițiativa marchează cea mai mare investiție multinațională în capacități bazate pe spațiu din istoria NATO. APSS este conceput să sporească capacitatea Alianței de a monitoriza activitățile la sol și pe mare cu o acuratețe și o promptitudine fără precedent.
Prin semnarea Memorandumului de Înțelegere, APSS a intrat acum în faza de implementare, în care, în următorii cinci ani, 17 aliați vor contribui echivalentul a peste 1 miliard USD pentru a valorifica resursele spațiale comerciale și naționale și pentru a extinde capacitățile avansate de exploatare.
Scrisoarea de Intenție pentru serviciile software Aliate pentru Cloud și Edge (ACE)
Prin semnarea Scrisorii de Intenție pentru serviciile software aliate pentru Cloud și Edge (ACE) de către 22 de aliați, o nouă activitate de achiziție multinațională va revoluționa operațiunile aliate prin furnizarea unor elemente cheie ale Infrastructurii Digitale pe întregul teritoriu al Alianței.
Prin integrarea soluțiilor software aliate cu tehnologii avansate de cloud și edge computing, ACE va îmbunătăți eficiența operațională asigurând comunicări unificate și facilitând partajarea fără sudură a datelor în toate domeniile de operațiune – terestru, aerian, maritim, spațial și cibernetic.
Declarația de Cooperare privind Spațiul Aerian Transfrontalier
Între timp, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia au semnat o Declarație de Cooperare privind Spațiul Aerian Transfrontalier.
Această declarație va asigura ca autoritățile civile și militare ale aliaților să poată stabili și utiliza mai mult spațiu aerian din cele cinci țări participante pentru antrenamentele NATO, exercițiile și alte activități aeriene în regiunea nordică.
Strategia privind Inteligența Artficială (AI)
NATO a lansat strategia sa revizuită privind inteligența artificială (AI), care vizează accelerarea utilizării tehnologiilor de IA în cadrul NATO într-un mod sigur și responsabil.
Strategia identifică mai multe priorități, printre care: avansarea implementării Principiilor de Utilizare Responsabilă a NATO; creșterea interoperabilității între sistemele de IA în toată Alianța; combinarea IA cu alte tehnologii disruptive emergente; și extinderea ecosistemului de IA al NATO prin cooperare mai strânsă cu industria și academia aliate, Acceleratorul de Inovație în Apărare DIANA al NATO, Fondul de Inovație NATO și parteneri similari.
Pentru prima dată, strategia identifică și dezinformarea, operațiunile informaționale asistate de IA și violența de gen ca probleme de preocupare pentru Alianță, societățile noastre și democrațiile.
În discursul susținut la Mellon Auditorium, locul unde Tratatul Atlanticului de Nord a fost semnat în 1949, Secretarul General Jens Stoltenberg a subliniat că NATO este
nu doar cea mai de succes și cea mai puternică, ci și cea mai îndelungată Alianță din istorie.
Alianța va continua să se confrunte cu întrebări dificile în viitor, dar „suntem mai puternici și mai în siguranță împreună, în NATO”, a mai spus Stoltenberg. La sfârșitul evenimentului, președintele Biden i-a înmânat lui Jens Stoltenberg Medalia Prezidențială pentru Libertate, cea mai înaltă distincție civilă a Statelor Unite, în semn de recunoaștere pentru deceniul său de serviciu la conducerea Alianței.