NASA este așteptată să anunțe încă de sâmbătă dacă astronauții americani blocați pe Stația Spațială Internațională (ISS) pot reveni acasă cu nava spațială Boeing Starliner, care i-a dus acolo, sau dacă vor trebui să aștepte o navă SpaceX, notează The Guardian.
SpaceX plănuiește să lanseze una dintre cele mai riscante misiuni de până acum
SpaceX plănuiește să lanseze săptămâna viitoare una dintre cele mai riscante misiuni de până acum, încercând să realizeze prima ieșire în spațiu efectuată de un sector privat, folosind costume spațiale inovatoare și o cabină fără cameră de debarcare.
NASA urmează să decidă dacă Starliner-ul va putea reveni pe Pământ cu astronauți la bord sau dacă va fi necesar să aștepte un vehicul SpaceX, o posibilă umilință pentru producătorul de aeronave aflat în dificultate. Decizia este așteptată nu mai devreme de sâmbătă, 24 august, după finalizarea evaluării la nivel de agenție, conform unui comunicat al NASA.
Starliner a lansat primii doi astronauți în spațiu în iunie, ca un test crucial înainte de a primi aprobarea Nasa pentru zboruri de rutină.
Dar ceea ce trebuia să fie o misiune de opt zile andocată la ISS a fost prelungită cu luni de zile după ce capsula a avut scurgeri și unele dintre propulsoarele sale au cedat.
Administratorul agenției, Bill Nelson, va participa la revizuirea la nivel de agenție, se arată în declarație.
În ultimele luni, Boeing a încercat să calmeze temerile legate de problemele Starliner cu noi date de testare despre care compania a afirmat că validează siguranța navei pentru astronauți.
Boeing Starliner este o navetă spațială dezvoltată de Boeing în cadrul programului Commercial Crew al NASA, destinat transportului astronauților către și de la Stația Spațială Internațională (SSI).
Concepută să fie un vehicul de transport reutilizabil, Starliner este o componentă esențială în efortul de a extinde accesul la spațiu pentru organizații comerciale și agenții spațiale internaționale.
Starliner este proiectată să transporte până la șase astronauți sau echivalentul în cargo și este echipată cu tehnologii avansate pentru a asigura siguranța și eficiența misiunilor sale. Vehiculul are un design modular, cu o capsulă presurizată care se atașează la un modul de serviciu ce conține sistemele de propulsie și alimentare.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!