7.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăInternaționalNasa se așteaptă ca oamenii să poată locui pe Lună în acest...

Nasa se așteaptă ca oamenii să poată locui pe Lună în acest deceniu

Oamenii ar putea locui pe Lună în acest deceniu, a declarat un oficial Nasa pentru BBC.

Howard Hu, care conduce programul navei spațiale lunare Orion a declarat că vor fi necesare habitate pentru a susține misiunile științifice.

El a declarat duminică că lansarea de miercuri a rachetei Artemis a fost o „zi istorică pentru zborurile spațiale umane”.

Orion se află în prezent la aproximativ 134.000 km de Lună.

Racheta Artemis, înaltă de 100 de metri a decolat de la Centrul Spațial Kennedy în cadrul misiunii Nasa de a duce astronauții înapoi la satelitul Pământului.

În vârful rachetei se află nava spațială Orion care, pentru această primă misiune, nu are echipaj, dar este echipată cu un „manechin” care va înregistra impactul zborului asupra corpului uman.

Zborul de miercuri a urmat după două încercări anterioare de lansare, în august și septembrie, care au fost anulate în timpul numărătorii inverse din cauza unor probleme tehnice.

Hu a recunoscut că a vedea Artemis decolând a fost „un sentiment incredibil” și „un vis”.

„Este primul pas pe care îl facem pentru explorarea spațiului cosmic pe termen lung, nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru întreaga lume”, a spus el.

„Și cred că aceasta este o zi istorică pentru Nasa, dar și pentru toți oamenii care iubesc zborurile spațiale umane și explorarea spațiului cosmic de mare adâncime,” a continuat acesta.

„Adică, ne întoarcem pe Lună, lucrăm la un program durabil și acesta este vehiculul care va transporta oamenii către Lună,” a mai spus Hu.

Hu a explicat că, dacă actualul zbor Artemis va fi un succes, următorul va fi cu echipaj, urmat de un al treilea în care astronauții vor ateriza din nou pe Lună pentru prima dată de la Apollo 17, în urmă cu 50 de ani, în decembrie 1972.

Misiunea actuală se desfășoară bine, a declarat el pentru BBC. Toate sistemele funcționează, iar echipa de misiune se pregătește pentru următoarea decolare Orion luni la prânz, pentru a plasa nava spațială pe o orbită îndepărtată de Lună.

Una dintre cele mai importante faze ale misiunii Artemis este aducerea în siguranță a modulului Orion pe Pământ. Acesta va reintra în atmosfera planetei la 38.000 km/h, adică de 32 de ori viteza sunetului, iar scutul de pe partea inferioară va fi supus unor temperaturi care se apropie de 3.000 grade.

Odată ce siguranța componentelor și sistemelor Artemis va fi testată și dovedită, Hu a declarat că planul este ca oamenii să trăiască pe Lună „în acest deceniu”.

El a adăugat că o mare parte din motivul întoarcerii pe Lună este acela de a descoperi dacă există apă la polul sudic al satelitului, deoarece aceasta ar putea fi transformată în combustibil pentru navele care merg mai departe în spațiu, spre Marte, de exemplu.

Capsula Orion trebuie să se întoarcă pe Pământ pe 11 decembrie.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Protest masiv la Guvern: Ceferiști, polițiști, militari și mineri contestă ordonanța „trenuleț”

Vineri, între orele 13:00 și 16:00, mii de angajați din diverse domenii, inclusiv ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, silvicultori, siderurgiști și angajați Metrorex,...

Generația Z, tot mai interesată de criptomonede după realegerea lui Donald Trump

Realegerea lui Donald Trump la președinția SUA a marcat un moment de cotitură pentru piața criptomonedelor, potrivit unui studiu realizat de Bitget. Generația Z se...

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...
Ultima oră
Pe aceeași temă