14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăȘtiințăNASA a realizat prima anchetă a unui accident aviatic produs în altă...

NASA a realizat prima anchetă a unui accident aviatic produs în altă lume

NASA a realizat prima anchetă a unui accident aviatic pe o altă lume, concentrându-se asupra ultimului zbor al elicopterului Ingenuity pe Marte, un zbor crucial pentru înțelegerea provocărilor întâmpinate de aeronavele ce operează în condiții necunoscute, precum cele de pe Planeta Roșie.

Investigația realizată de NASA

Ingenuity, proiectat inițial ca o demonstrație tehnologică pentru a efectua cinci zboruri experimentale într-o perioadă de 30 de zile, a depășit orice așteptare, reușind să opereze aproape trei ani pe Marte, potrivit site-ului oficial NASA.

Elicopterul a efectuat 72 de zboruri, parcurs peste 30 de ori distanța planificată și a adunat mai mult de două ore de timp de zbor, depășind astfel obiectivele inițiale.

Investigația s-a concentrat pe evenimentele care au dus la sfârșitul misiunii, iar concluziile sugerează că sistemul de navigație al elicopterului nu a reușit să furnizeze date corecte în timpul ultimului zbor, ceea ce a provocat un lanț de evenimente ce au dus la accident.

În cadrul zborului final, prevăzut inițial ca o urcare scurtă pentru a evalua sistemele de zbor și a captura imagini, Ingenuity a ajuns la 12 metri înălțime și a început să coboare.

În timpul aterizării, sistemul de navigație a întâmpinat dificultăți din cauza terenului relativ uniform și cu puține caracteristici vizuale distincte, cum ar fi valurile de nisip din craterul Jezero.

CITEȘTE ȘI – Un cercetător de la Harvard e sigur că va mai urma o pandemie

Sistemul de navigație, care se baza pe o cameră ce detecta detalii vizuale de la sol, nu a găsit suficiente repere pentru a calcula cu exactitate viteza și traiectoria elicopterului.

Drept urmare, la aterizare, Ingenuity a atins solul cu o viteză orizontală prea mare, iar impactul cu o panta de nisip a dus la o schimbare rapidă a atitudinii elicopterului.

Aceasta a provocat ruperea palelelor rotorului, care nu au rezistat la vibrațiile generate de impact, ceea ce a dus la pierderea comunicațiilor.

Deși misiunea a fost oficial încheiată, Ingenuity continuă să transmită date despre vreme și testele avionice către roverul Perseverance, oferind informații utile pentru viitorii exploratori ai Planetei Roșii.

Aceste date vor contribui la dezvoltarea unor aeronave și vehicule mai avansate pentru misiuni viitoare pe Marte. Astfel, chiar dacă Ingenuity nu mai poate zbura, moștenirea sa va influența semnificativ viitoarele explorări ale altor lumi.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...
Ultima oră
Pe aceeași temă