8.7 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăSocialMoşii de toamnă. Tradiţii şi superstiţii care conectează prezentul cu trecutul

Moşii de toamnă. Tradiţii şi superstiţii care conectează prezentul cu trecutul

De Moșii de Toamnă, oamenii se îngrijesc de mormintele celor dragi, aduc flori și organizează mese comemorative

Sâmbătă, 2 noiembrie 2024, creștinii ortodocși din România celebrează Moșii de Toamnă, o tradiție profundă înrădăcinată în cultura românească, dedicată pomenirii sufletelor celor adormiți. În prima sâmbătă din luna noiembrie a dreptul an, această sărbătoare reunește comunitățile pentru a se ruga și a pomeni memoria celor dragi care nu mai sunt printre noi.

Credincioșii participă la slujbele speciale oficiate în biserici, aprind lumânări și împart alimente celor săraci, un gest simbolic care face legătura între cei vii și cei plecați. De Moșii de Toamnă, oamenii vin la mormintele celor dragi, aduc flori și organizează mese comemorative, păstrând astfel vie tradiția respectului față de cei trecuți în neființă.

Fiecare familie pregătește pâine, colaci, vin și mâncăruri gătite. Acestea sunt așezate pe morminte, dar și în biserici, unde se oficiază slujbe pentru pomenirea celor care au plecat. De asemenea, se consideră că rugăciunile spuse în această zi au o putere deosebită, fiind credința că acestea ajută sufletele să se odihnească mai bine.

Această tradiție este însoțită de superstiții și obiceiuri care îndeamnă la respect și sprijin pentru cei adormiți. Se crede că dacă cineva visează un defunct în noaptea dinaintea acestei sărbători, acesta ar avea nevoie de ajutor din partea celor vii, pentru a-și găsi liniștea. Astfel, este important ca familiile să facă pomeni și să ofere ajutoare pentru cei plecați, prin rugăciuni.

În această zi specială, este bine să se evite munca grea în gospodărie, deoarece se crede că ar putea deranja sufletele celor trecuți. În schimb, oamenii sunt încurajați să petreacă timp în familie, amintindu-și de cei dragi și împărtășind povești despre aceștia. De asemenea, se obișnuiește să se împartă bucate nu doar în familie, ci și cu vecinii și prietenii, gest ce se crede că aduce belșug și prosperitate celor care oferă.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Ambasadorul României la Chișinău: Fiecare cetățean al Republicii Moldova reprezintă obiectul unui război hibrid, dus consecvent de Moscova

Diplomatul român îi îndeamnă pe moldoveni să nu se lase influențați de nimeni în luarea deciziei despre viitorul țării Moldovenii se află într-un moment de...

Politico: Uită de alegerile din SUA – audierile comisarilor UE sunt adevăratul eveniment global

La Washington este panică pentru că americanii vor fi lipiți de site-ul Parlamentului European, în loc să-și voteze președintele Surse declară pentru Politico faptul că...

Pregătiți hainele groase! Vremea se schimbă brusc de duminică

La începutul săptămânii viitoare, valorice termice vor creşte ușor şi se vor situa, în general, în limitele perioadei Sâmbătă încă ne vom mai bucura de...
Ultima oră
Pe aceeași temă