Sunt zile de furie și frustrare pentru Vladimir Putin. Departe de a fi fost oprită, cum l-a asigurat, miercuri șeful Marelui Stat Major, incursiunea-surpriză a armatei ucrainene se extinde, transmite Pro Tv.
Moscova a instituit operațiuni anti-teroriste în trei regiuni de graniță: Kursk, Belgorod și Briansk pentru a opri, avansul trupelor Kievului.
Ca să arate ruşilor că nu stau cu mâinile-n sân, responsabilii armatei ruse au difuzat imagini cu un convoi ce pare să transfere trupe, tancuri şi alte echipamente în regiunea Kursk. Iar Kremlinul s-a grăbit să eticheteze incursiunea ucraineană drept terorism, aşa cum de altfel încadrează regimul Putin şi orice act de disidență internă.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Pe agenda şedinţei operaţionale a Consiliului de Securitate al Rusiei este chestiunea foarte importantă a combaterii terorismului.”
Într-o primă demonstrație a avansului ucrainean de partea rusă a frontierei, o înregistrare video arată soldați ucraineni în faţa unei instalații de măsurare a gazului în orașul Sudzha.
Orașul este controlat de Forțele Armate ale Ucrainei, situaţia este calmă, toate clădirile sunt intacte.
Zelenski arată unul din motivele ofensivei ucrainene în Rusia
Armata ucraineană, susţinută de temuta legiune georgiană, pare să fi reuşit o expediție militară transfrontalieră şi în satul Poroz din regiunea Belgorod.
Nick Payton Walsh, corespondent CNN: „E clar că incursiunea a prins avânt şi implică resurse ucrainene semnificative, ceva ce Kievul chiar nu prea are de risipit. De aici şi întrebarea tot mai insistentă despre obiectivele ucrainenilor. Vor doar titluri bune după luni întregi de veşti rele? Au încercat să ia Rusia prin surprindere? În mod evident, au reuşit. Vor să-i facă pe ruşi să mute acolo resurse şi trupe de pe linia frontului?”
În intervenţia lui din fiecare seară către popor, preşedintele Zelenski a sugerat măcar unul dintre obiectivele operaţiunii: „Ţin să-mi exprim recunoştinţa specială faţă de luptătorii şi unităţile noastre care refac „stocurile” pentru schimburi de prizonieri, capturând oameni din rândul ocupanţilor şi ajutându-ne astfel să ne eliberăm compatrioţii din captivitatea rusă.”
În acest timp, responsabilii din regiunea Kursk au instalat tabere pentru localnicii evacuaţi. Pe diverse forumuri, ruşii se plâng însă că nu primesc ajutor şi că autorităţile nu răspund la telefon. Singura intervenţie concretă, – spun oamenii- sunt sirenele care răsună permanent, la un volum insuportabil.
Panică în Rusia: Peste 76000 de oameni evacuați din regiunea Kursk asediată de ucraineni
Peste 76.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele aflate în regiunea rusă Kursk la frontiera cu Ucraina, după ce forţele ucrainene au făcut o incursiune în această săptămână, a anunţat Ministerul local pentru situaţii de urgenţă, citat de agenţia de presă rusă TASS, transmite Reuters.
Rusia duce lupte intense contra a mii de soldaţi ucraineni la circa 20 de kilometri în interiorul regiunii Kursk, după ce marţi forţe ucrainene au efectuat o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă.
„Instituţiile statului iau măsuri suplimentare pentru a garanta securitatea cetăţenilor, menţinerea ordinii publice şi consolidarea apărării antiteroriste a instalaţiilor”, a menţionat guvernul rus.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!