1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSocialMitul celor patru ore de drum Timișoara-Viena, spulberat de Lia Lucia Epure

Mitul celor patru ore de drum Timișoara-Viena, spulberat de Lia Lucia Epure

Mulți români s-au îngrămădit, în weekend-ul trecut, în vămile românești, dorind să plece cu mașinile spre Austria, Germania, Franța. Printre aceștia, s-a numărat și Lia Lucia Epure, coordonatorul publicației Ziua de vest. În editorialul “De la Timișoara la Viena și înapoi”, jurnalista timișoreană dezvăluie că a petrecut opt ore doar în vămi, “timpul parcurgerii unui drum de aproape 900 de kilometri, în condiții normale.”

Dar nu despre drum a vrut să scrie în amănunt, în ediția de azi, ci despre civilizația pierdută a românilor care au crezut, odată intrați în Stephansdom, că sunt la o crâșmă.  

“Îngrijorarea mea este despre noi, despre românii care nu ne mai adaptăm Europei, despre vorbitul tare, chiar țipat, despre înjurăturile și despre obscenitatea limbajului rostit, despre comportamentul catastrofal. Unii dintre noi chiar nu au învățat nimic în cei 33 de ani de libertate?” – se întreabă Lia Lucia Epure.

”Bună ziua, am putea să vorbim mai încet, aici este totuși o biserică?!”

”La ce folos hainele scumpe, pe un ins ieftin? Scumpul – ieftin este o notă disonantă din definiția comportamentului românului, este o etichetă ce țipă! Strigă! Domul Sfântul Ștefan din Viena, operă arhitecturală de o complexitate greu de analizat chiar de către specialiști, gazdă bună turiștilor. Doar românii vorbeau tare! Îngrozitor de tare. Poze cu lumânarea pentru ”mamaia”, așa mi-a fost simplu să-mi dau seama din ce direcție circulau, poze cu ușa (”vai, ce ușă, păi numai pentru ușa asta și trebuia să vin aici”), poze cu ”te-miri-ce”, dar să fi auzit toată lumea! Toată lumea! Din stridența aceea, șocată de agresivitatea fără sens, am simțit nevoia să spun încet, ușor, apropiindu-mă, ”Bună ziua, am putea să vorbim mai încet, aici este totuși o biserică?!”. M-am mirat că totuși nu s-a supărat. Nu doar atât, a mai spus: ”scuze”, așadar nu știa…pur și simplu, nu știa că o biserică nu este un club, nu este bar, nu este cămin cultural,” a conchis reporterul ziarului timișorean.

citește și: Nouriel Roubini prevestește venirea mamei crizelor economice

“În centrul Vienei, pe străzile pietonale, dominau românii zgomotoși, aroganți, sfidători. Ocupau centrul străzii, nu se mai putea circula.  Acolo nu au fost timișorenii, cei care mergem la Viena ca și cum am merge la Brașov, acolo au fost românii ce locuiesc mult mai departe de granițele de vest. Scriu asta cu tristețe. Am întâlnit timișoreni, desigur, toți erau oripilați de aceleași constatări.  Toată lumea trebuia să afle ce fac ei, de unde sunt, ce mărci de haine caută, cu cine se vor întâlni, fumau și aruncau țigările pe jos, pe străzile curate inițial ca niște rafturi dintr-o farmacie, strigau, înjurau și vorbeau ca niște gunoieri. Scuze, nu vreau să jignesc gunoierii!” – este concluzia tristă a jurnalistei Lia Lucia Epure.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...
Ultima oră
Pe aceeași temă