1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiMirel Palada: De ce nu s-au prezentat românii la referendum

Mirel Palada: De ce nu s-au prezentat românii la referendum

„În general, oamenii se mobilizează preponderent pe emoții negative – indignarea, furia, primejdia”, a argumentat, pentru România Liberă, sociologul Mirel Palada.

Așa se explică faptul că, la Referendumul pentru Familie, cei înscriși pe liste nu s-au mobilizat să vină la vot, întrucât „românii nu au perceput tema referendumului ca pe o primejdie adevărată”, consideră Mirel Palada.

Însă de ce această temă, a susținerii familiei formate dintr-un bărbat și o femeie, nu a fost “suficient de interesantă” pentru publicul larg din România?

„Cei care au susținut ideea Referendumului nu au fost suficient de convingători în a explica de ce este necesară păstrarea familiei tradiționale”, punctează sociologul Mirel Palada.

De asemenea, în opinia acestuia, nici partidele politice, chiar cele care, oficial, au susținut ideea de a se organiza un referendum, nu s-au implicat în mod real pentru a convinge oamenii să se prezinte la urne, iar acum se caută explicația acestei neimplicări: “Deja a început să fie vehiculată ideea unei înțelegeri între partidele politice din România și conducerea europeană, de la Bruxelles, care a dorit foarte mult ca acest referendum să nu reușească”.

Organizațiile locale PSD și PNL și-au subminat conducerile centrale

Mirel Palada este de părere că, atât la PSD cât și la PNL, conducerile centrale au afirmat că românii trebuie să vină la urne, dar au fost subminate de o “revoltă la firul ierbii a organizațiilor locale, care n-au vrut să se implice, considerând că acest referendum nu este al lor”.

În interiorul PSD s-a manifestat, astfel, o revoltă împotriva lui Liviu Dragnea, iar PNL resimte, încă, efectul fuziunii dintre vechiul partid liberal și cei de la PDL, care „nu s-au sudat suficient”. Mai mult, imediat după eșecul referendumului, unii lideri ai PNL, în frunte cu Alina Gorghiu, își ridică din nou vocile împotriva lui Ludovic Orban.

Și poate nu în ultimul rând, în opinia sociologului Mirel Palada, un motiv al prezenței scăzute la urne a fost și “vremea frumoasă” din România, sâmbătă și duminică, care i-a determinat pe oameni să iasă la plimbare sau la iarbă verde – în defavoarea exercitării datoriei civice de a participa la referendum.

Conform datelor finale prezentate de Biroul Electoral Central, la referendumul pentru redefinirea familiei, desfășurat sâmbătă și duminică, au votat 20,41 la sută dintre alegători.

Până duminică la ora 21, la referedum au votat 3.731.704 de români. În mediul urban au votat 1.829.816 de oameni, iar în mediul rural – 1.901.888 de oameni. Pragul minim al voturilor necesare pentru validarea referendumului a fost de 30 la sută.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Carburanții din România, mai scumpi decât în multe state europene, din cauza accizelor

Pe 1 ianuarie 2025, Guvernul României a implementat o nouă majorare a accizelor la carburanți, ceea ce a condus la creșteri de preț Carburanții din...

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă