România are potențialul de a transforma toate materialele reciclabile în produse finite, fără a mai depinde de exportul acestora către alte țări pentru procesare, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Mircea Fechet consideră că această abordare ar putea sprijini industriile locale, crea locuri de muncă și reduce semnificativ amprenta de carbon, transmite Ziarul Financiar.
„Toate materialele reciclabile ar trebui să fie transformate în alte bunuri tot în România. Dacă vorbim de plastic şi PET, avem în Buzău o fabrică care proceseză o cantitate semnificativă din PET-urile recuperate. În schimb, dacă vorbim de sticlă reciclabilă, din păcate, în momentul de faţă ea merge în Polonia sau Ungaria.
Ne-am propus să identificăm o sursă de finanţare la nivel guvernamental pentru a putea atrage o investiţie în România pentru procesarea sticlei. Este o industrie cu valoare adăugată mare, care presupune investiţii foarte mari şi costuri de operare foarte mari. Cred că existenţa unei astfel de facilităţi de procesare a sticlei ar închide bucla circularităţii despre care vorbim atât de des”, a subliniat Fechet în cadrul conferinței ZF ESG 2024.
În septembrie, România a reușit să recupereze 81% din ambalajele puse pe piață, o creștere față de 78% în august.
Există deja 7 centre de colectare, unde lucrează 120 de persoane, iar 1.100 de șoferi transportă materialul reciclabil.
Fechet sugerează că România ar trebui să producă și alte bunuri, precum vata bazaltică și termopane de ultimă generație, care ar contribui la reducerea facturilor de energie.
Ministrul Fechet a subliniat că România trebuie să continue eforturile pentru a deveni mai sustenabilă și a asigura o dezvoltare economică bazată pe valorificarea resurselor proprii.