11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăEconomieMinistrul Energiei: piața de energie este sigură. Furnizorii avertizează: risc mare de...

Ministrul Energiei: piața de energie este sigură. Furnizorii avertizează: risc mare de avarii și o creștere a prețurilor

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat ieri o ședință de urgență cu responsabilii din domeniu, în condițiile în care există riscul producerii unor pene de curent din cauza consumului mare de curent electric pe timp de caniculă.

După ce săptămâna trecută, Burduja avertiza că s-ar putea produce pene de curent în aceste zile cu temperaturi extrem de ridicate, acum dă asigurări că situația este sub control.

Ministrul susține că se mai pot produce pene de curent locale, dar că nu există risc de avarii majore.

„Toți m-au asigurat că nu există un risc asupra echilibrului sistemului energetic național sau riscul unor avarii generalizate”,

a precizat Sebastian Burduja.

„Am toată încrederea în specialiștii de la Transelectrica și Dispeceratul Energetic Național, în operatorii de distribuție. Toți m-au asigurat că nu există un risc asupra echilibrului sistemului energetic național sau riscul unor avarii generalizate pe zone largi. Pot apărea, repet, din cauza temperaturilor ridicate anumite probleme strict locale și sunt convins că le putem rezolva rapid, spre deosebire de sezonul rece în care accesibilitatea către rețele este mult mai greoaie”, a declarat Sebastian Burduja.

Totodată, ministrul de resort a transmis că luni că se caută soluții pentru a crește producția de energie, deoarece plusul înregistrat până acum nu este suficient.

„Căutăm în continuare soluții prin care să creștem mai ales pe perioadele delicate vârful de consum de seară”,

Ministrul Energiei

Furnizorii de energie din România solicită liberalizarea pentru a nu crea haos în piaţă

AFEER cere autorităților să demareze urgent pregătirile pentru re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru a evita haosul în piață și a permite economiei și populației să se re-adapteze.

Crizele mondiale, începute odată cu pandemia de coronavirus – sanitară, economică, energetică şi geo-politică – au determinat autorităţile române să ia măsuri excepţionale, informează un comunicat al asociației. În domeniul energetic, aceste măsuri au avut ca efect plafonarea/compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale.

Legislaţia în acest sens se aplică până la 31 martie 2025. Ceea ce înseamnă că, peste numai câteva luni, această restricţie în sectorul energetic va fi ridicată.

„Pentru a nu crea haos în piaţă, solicităm autorităţilor demararea pregătirilor privind re-liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, astfel încât aceasta să se desfăşoare lin, calm, dând posibilitatea economiei, dar şi oamenilor, să se re-adapteze. Numai aşa vom putea beneficia cu toţii de preţuri corecte la energie şi gaze”,

a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFERR

Potrivit legislaţiei, consumatorii casnici şi industriali beneficiază de energie electrică la preţuri de maximum 1.300 lei/MWh, care includ toate componentele (tarifele de reţele, certificate verzi, bonus de cogenerare, accize, TVA). Plafonarea/compensarea facturilor de la bugetul de stat se realizează în două etape: în prima etapă, furnizorii plătesc din banii proprii către producători, transportatori, distribuitori şi bugetul de stat (TVA şi accize) diferenţa între preţul final plătit de consumatori şi cel al pieţei. În etapa a doua, furnizorilor le sunt decontate de la buget sumele cheltuite pentru statul român, explică reprezentanţii AFEER.

„Toate aceste prevederi creează furnizorilor îngrijorări în plus! Pe de o parte, avem sume nedecontate încă de anul trecut, iar pe de alta OUG 32/2024 stabileşte la 700 lei/MWh valoarea maximă a preţului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat; un plafon artificial introdus fără o analiză corectă a volatilităţii preţului din piaţă”,

reprezentantul AFEER

Președintele AFEER a mai precizat că ne temem că Fondul de Solidaritate şi cel de Tranziţie Energetică, care a fost alimentat prin supra-taxarea producătorilor atunci când preţurile au fost foarte mari şi din care s-au făcut până acum rambursările, nu vor mai fi alimentate suficient pentru decontarea sumelor cheltuite de furnizori pentru susţinerea schemelor de plafonare/compensare introduse de autorităţi.

„Toate acestea ne creează expuneri mari la riscul de a nu putea recupera la timp sumele cu care furnizorii suportă schema de ajutor a consumatorilor”, subliniază preşedintele AFEER.

Consumul de energie electrică a ajuns la cote foarte înalte

Furnizorii mai semnalează că, în prezent, din cauza condiţiilor meteorologice, cu coduri roşii de caniculă, consumul de energie electrică a ajuns la cote foarte înalte, nu numai în România, ci în toată zona, ceea ce a condus la creşterea preţurilor pe pieţele spot. Prelungirea acestei situaţii poate avea efecte asupra facturilor consumatorilor, asupra furnizorilor şi asupra bugetului de stat, prin aplicarea legislaţiei privind plafonarea/compensarea facturilor.

Aceştia precizează, totodată, că ei nu transmit niciun fel de oferte pe piaţa de echilibrare, doar transmit operatorului acestei pieţe consumurile prognozate.

„Potrivit celor mai recente date publicate de către Transelectrica, energia tranzacţionată pe piaţa de echilibrare a scăzut, de exemplu, în luna martie 2024, ca procent din consumul total la 3%, faţă de 3,7% în aceeaşi lună a anului 2023. Ca volum, scăderea este de la 172 GWh la 142 MWh.

Această scădere cu peste 20% arată că a fost o îmbunătăţire semnificativă a prognozelor tuturor participanţilor la piaţă. Îngrijorător este că, deşi volumul a scăzut, preţurile plătite au crescut de la o medie de aproximativ 400 lei/MWh în anul 2023, la peste 2.000 lei/MWh în 2024, cu maxime ce au depăşit şi 15.000 lei/MWh.

Astfel, deşi prognozele lor au avut în acest an un grad de acurateţe mai mare, furnizorii sunt cei care suportă pierderile cauzate de creşterile exorbitante ale preţurilor. Cauzele acestor creşteri de preţ pe piaţa de echilibrare trebuie lămurite de autorităţi împreună cu producătorii de energie electrică participanţi la această piaţă şi cu Transelectrica”, a atras atenţia Laurenţiu Urluescu.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...

În premieră, Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kievul a declarat că a lovit un arsenal rusesc în apropierea orașului Karachev din regiunea Bryansk, la peste 110 km (70 mile) de Ucraina Ministerul...

Toni Greblă: Aproape 19.000 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale, 950 în străinătate

Toni Greblă a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au fost tipărite și livrate prefecturilor, urmând să fie distribuite către secțiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă