România sprijină energetic Republica Moldova, în contextul sistării gazului rusesc
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a detaliat, într-o postare, modul în care România ajută Republica Moldova, după oprirea exporturilor de gaze naturale rusești prin Ucraina. Potrivit oficialului, exporturile de energie electrică și gaze naturale către Republica Moldova se fac în condiții comerciale, după ce România își asigură propriile nevoi.
„În aceste momente grele, suntem alături de frații noștri de peste Prut. Gazul rusesc a fost oprit pentru centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, ceea ce înseamnă că Republica Moldova are un deficit de aproximativ 600MW de producție de energie electrică pentru a-și acoperi consumul, mizând pe aproximativ 300MW producție locală. Am vorbit în toată această perioadă, zilnic, cu toți cei implicați: Prim-Ministrul Dorin Recean, care este și ministru interimar al Energiei la Chișinău; comisarul european pentru Energie, Dan Jørgensen; toți cei implicați în sectorul energetic românesc. Avem o datorie morală să fim alături de frații noștri de peste Prut, cu tot ceea ce este posibil”, a declarat Burduja, subliniind că independența energetică este esențială pentru libertate și securitate.
România furnizează energie electrică Republicii Moldova prin mai multe mecanisme:
- Nuclearelectrica asigură 100 MW în bandă
- Se discută cu OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia pentru livrări suplimentare, până la 200 MW
- Capacitatea tehnică de export prin rețelele existente este de 430 MW, iar Moldova a crescut această capacitate la 600 MW.
În ceea ce privește gazele naturale, interconectorul Iași-Ungheni poate transporta 6,1 milioane m³/zi, suficient pentru consumul întregii Republici Moldova, inclusiv în perioadele de frig. Moldova dispune și de stocuri de peste 70 de milioane Nm³ în depozitele din România.
Burduja a precizat că aceste livrări nu afectează necesarul intern al României.
Din cauza sistării gazului rusesc și a cerințelor de a importa energie din surse mai scumpe, inclusiv România, companiile energetice moldovenești au propus majorări semnificative de tarife. Premier Energy solicită creșterea de la 2,34 la 5,13 lei moldovenești/kWh, iar FEE-Nord propune un tarif de 4,53 lei/kWh, față de 2,84 lei în prezent.
Aceste solicitări trebuie să fie analizate de ANRE Moldova. În prezent, peste 62% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova este acoperit prin importuri din România, în condițiile unui deficit de producție locală, provocat de oprirea centralei din Transnistria.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube