3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMinistrul Daea, greu de demis. Fermierii au ajuns la capătul puterilor

Ministrul Daea, greu de demis. Fermierii au ajuns la capătul puterilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vorbește în propria sa limbă sau refuză să vadă realitatea. Deși mandatul său ar putea lua sfărșit odată cu rotația guvernamentală, fermierii sunt în stradă de mai multe zile și cer soluții în ceasul al 12-lea.

Pentru Petre Daea faptul că România primește mai puțini bani de la Bruxelles este un lucru trist, dar nu grav. Adevărul este că nici nu s-a zbătut prea mult pentru a convinge oficialii europeni că și noi merităm o șansă în această perioadă în care ne aflăm cu războiul la granițe. Fermierii sunt nemulțumiți și i-au reproșat ministrului agriculturii că nu a făcut nimic pentru ca cerealele ucrainene să rămâne în țara noastră pentru a împiedica agricultorii români să-și vândă mărfurile. Și cu toate acestea, deși kilogramul de grâu se comercializează între 1.3 și 1.5 lei pe kilogram, prețul pâinii a crescut din nou și a ajuns la 8-10, aproape dublu față de perioada de dinaintea războiului.

”Trebuia să se găsească o soluţie pentru a se degaja cerealele din Ucraina, cunoscându-se zonele mari din lume unde nevoia de hrană este la ea acasă”, a spus ministrul Agriculturii.

De fapt, ministrul agriculturii nu ar fi depus documentația necesară pentru a obține banii de la Comisia Europeană. În timp ce fermierii se luptă cu faptul că nu au cui să vândă laptele, cereleale și nici fructele și legume și ies în pierdere, românii cumpără aceste produse din import la prețuri tot mai mari.

Asociația Forța Fermierilor propune asumarea unui Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar de către toate partidele și toți reprezentanții mediului asociativ. Mai mult, AFF propune ca semnarea pactului „să însemne, automat, demisia în alb a ministrului Agriculturii”, o demisie care să producă efecte în momentul în care „una din aceste măsuri nu este implementată la termen sau conform acordului”.

„Am văzut în cazul Poloniei că atunci când există o asumare politică 100% pentru rezolvarea problemelor fermierilor, se găsesc soluţii, bilaterale sau la nivel european, fără ca sprijinul total pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia, să fie afectat în vreun fel. De aceea, membrii AFF cred că a venit moment pentru un asemenea Pact Naţional pentru Sectorul Agroalimentar. Asociaţia Forţa Fermierilor va propune câte un set de măsuri pentru următoarele 16-18 luni astfel, pentru sectorul vegetal – cultură mare, horticultură, zootehnie cât şi pentru zona de procesare şi industrie alimentară. Vom trimite, în regim de urgenţă, scrisori oficiale către toţi preşedinţii de partide şi către toţi preşedinţii de asociaţii ale fermierilor, inclusiv către Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare prin care îi invităm să demarăm, împreună, acest proces de negociere al unui Pact Naţional pentru Sectorul Agroalimentar”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Fermierii spun că ministrul Daea le dă dreptate, dar nu face nimic să îi ajute.

„Din păcate, nu avem un răspuns – și cu atât mai mult unul mulțumitor. Ați văzut și reacția domnului ministru (Petre Daea al Agriculturii, n.r.), el ne dă dreptate întru totul, dar uită că de fapt el este cel care are mecanismele de intervenție și, prin intermediul lui, noi putem să câștigăm și să facem dreptate fermierului român”, a spus fermierul Răzvan Filipescu.

Ministrul Petre Daea ține de scaun și spune că este alături de fermieri. La protestul de vinerea trecută, au fost mobilizări în toată țara, iar reacția ministrul agriculturii este una de râsu-plânsu:

”Și eu protestez și le spun că sunt alături de ei, așa am început și voi fi alături tot timpul de fermieri. Și le spun: Dragi fermieri, am fost, sunt și voi rămâne alături de dumneavoastră. Vă respect pentru munca dumneavoastră și facem eforturi uriașe din partea Guvernului astfel încât să putem atenua efectele negative ale momentului”, a mai transmis ministrul.

Comisia Europeană a acordat luna trecută un pachet de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români, sumă din care țării noastre i-au revenit 10 milioane. O sumă infimă, în comparație cu pierderea de 200 de milioane de euro calculată de fermierii români. Polonia a primit aproape 30 de milioane de euro, Bulgaria aproape 16 milioane de euro, iar România doar 10 milioane de euro.  

Fermierii

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Guvernul Ciolacu 2: Contribuția la Pilonul II va crește la 6% în următorii patru ani

Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% până în 2028....

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă