3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSănătateMinistrul belgian al Sănătății solicită UE să ia mai multe măsuri împotriva...

Ministrul belgian al Sănătății solicită UE să ia mai multe măsuri împotriva fumatului

UE are nevoie de mai multe inițiative pentru a combate consumul de tutun și pentru a crea un mediu sănătos axat pe prevenire, a declarat Frank Vandenbroucke, ministrul belgian al Sănătății, scrie Euronews.

„Aș dori să le spun celor din industria tutunului: <Băieți, nu aveți niciun viitor>”, a declarat ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke, în fața delegaților la conferința la nivel înalt privind viitorul Uniunii Sănătății de la Brusssels (26-27 martie).

Necesitatea de a reduce consumul de alcool și tutun a fost unul dintre principalele subiecte discutate în cadrul evenimentelor, acesta fiind, de asemenea, unul dintre obiectivele Planului european de învingere a cancerului, prezentat de Comisia Europeană în 2021.

Unul dintre cei patru piloni ai acestui plan a fost prevenirea, urmărind să se asigure că mai puțin de cinci la sută din populație consumă tutun până în 2040.

„Trebuie să ne asigurăm că acțiunile preventive stabilite în planul european de combatere a cancerului se pot traduce în rezultate tangibile, acest lucru fiind crucial pentru bunăstarea europenilor”, a explicat el, subliniind importanța sa și pentru sustenabilitatea financiară a sistemelor de sănătate.

Consumul de tutun, consumul de alcool și dietele nesănătoase, printre altele, sunt enumerate ca fiind unul dintre principalii factori de risc nu numai pentru cancer, ci și pentru alte boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că „o modalitate importantă de a controla bolile netransmisibile este de a se concentra pe reducerea factorilor de risc asociați cu aceste boli.”

„Prevenirea este o opțiune ieftină din punct de vedere financiar, este costisitoare din punct de vedere al capitalului politic și al curajului”, a declarat Vandenbroucke.

În ciuda faptului că s-a dovedit pe scară largă că investițiile în promovarea sănătății și în prevenirea bolilor pot duce la o populație mai sănătoasă și pot reduce costurile de asistență medicală și sustenabilitatea sistemelor de sănătate, țările OCDE alocă în medie mai puțin de 3% din cheltuielile de sănătate pentru activitățile de sănătate publică și de prevenire.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă