Miniştrii de externe din 13 ţări ale UE au condamnat luni „încălcarea regulilor internaţionale” în timpul alegerilor legislative de sâmbătă din Georgia, afirmând că acestea au fost „incompatibile cu normele aşteptate” de la un stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP.
„Observatori internaţionali au semnalat încălcări ale regulilor în cursul campaniei electorale şi în ziua scrutinului”, afirmă într-un comunicat şefii diplomaţiilor europene.
Aceştia critică de asemenea „vizita prematură în Georgia” a premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, pentru a susţine guvernul prorus.
Miniştrii avertizează totodată că este important ca „manifestaţiile şi mai ales reacţia guvernului să rămână paşnice”.
Zeci de mii de georgieni au manifestat luni în urma alegerilor din weekend, despre care opoziţia proeuropeană a afirmat că au fost „furate”.
Partidul de guvernământ Visul Georgian a câştigat scrutinul cu aproape 54% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale.
Semnatarii comunicatului sunt miniştrii de externe din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Suedia şi Ţările de Jos.
Președintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a acuzat „furtul” alegerilor legislative de către partidul de guvernământ Visul Georgian
Preşedintele pro-occidental al Georgiei, Salome Zurabişvili, a denunţat luni la o manifestaţie convocată de opoziţie în faţa parlamentului de la Tbilisi „furtul” alegerilor legislative de către partidul de guvernământ Visul Georgian al premierului Irakli Kobajidze şi a promis revenirea Georgiei „pe drumul european”, potrivit timminstoday.com.
Partidul Visul Georgian a obţinut o majoritate de 53,92% în alegerile legislative desfăşurate sâmbătă, faţă de 37,78% cât au obţinut împreună un grup de patru formaţiuni pro-occidentale de opoziţie, care nu recunosc rezultatul scrutinului şi susţin că acesta ar fi fost viciat de fraude şi de interferenţe ruseşti şi cer „desfăşurarea de noi alegeri sub o administraţie internaţională”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!