Anul școlar 2020 – 2021, primul post-pandemie, va aduce provocări majore Ministerului Educației Naționale. Dacă acum cursurile de pregătire pentru elevii ce susțin Evaluarea Națională și Bacalaureatul s-au putut organiza cu păstrarea distanțării sociale prin cursuri cu program redus și doar în anumite zile ale săptămânii, din toamnă, atunci când toți elevii revin în unitățile de învățământ, va fi imposibilă păstrarea regulilor impuse acum.
Monica Anisie, într-o intervenție la Digi 24, a recunoscut că Ministerul pe care-l conduce nu are în acest moment o soluție pentru asigurarea celor 2 metri de distanță minimă de siguranță între elevi.
„După ce vom încheia cu examenele naţionale trebuie deja să gândim scenariul pentru noul an şcolar. În funcţie de evoluţia epidemiologică la nivelul ţării noastre va trebui să gândim măsurile cele mai bune pentru elevi şi pentru profesori şi aici includem şi această distanţare fizică. Este adevărat, infrastructura şcolară la acest moment nu oferă posibilitatea distanţării şi de aceea trebuie să ne gândim cum anume am putea pune în practică o astfel de situaţie.”, a spus Monica Anisie.
Se va avea în vedere adaptarea la condițiile specifice din unitățile de învățământ din România dar se poate opta și pentru soluții pe care le vor găsi Ministerele Educației din alte țări pentru a reduce la maxim cazurile de infectare cu COVID-19 în rândul elevilor și cadrelor didactice.