5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMilitarii americani din România se pregătesc pentru un război ca în Ucraina

Militarii americani din România se pregătesc pentru un război ca în Ucraina

Militarii americani din România se antrenează pentru un război ca în Ucraina, fie pentru că ar putea fi trimiși în Ucraina, fie în eventualitatea că actualul război s-ar extinde în România.

Militarii Statelor Unite aflați cel mai aproape de războiul din Ucraina sunt cei din România. Divizia Aeropurtată 101 a Forțelor Terestre americane (US Army) se află din nou în Europa, pentru prima dată de la cel de-al doilea Război Mondial, iar militarii ei sunt în baza de la Kogălniceanu, în România. Distanța dintre Kogălniceanu și Crimeea, unde se află cele mai importante forțe rusești din zona Mării Negre, poate fi parcursă de o rachetă în zbor în doar șapte minute, semnalează un articol publicat în ziarul New York Times.

Statele Unite și-au mărit trupele din România imediat ce a început războiul din Ucraina, ele ajungând, în acest moment, la circa 4000 de oameni. Cel mai numeros detașament american din România este acum cel de la Kogălniceanu. Înainte de anul 2022, la Kogălniceanu se aflau doar câteva sute de americani. Pe atunci, baza aeriană din Dobrogea era folosită de SUA doar pentru rotirea trupelor americane din Afganistan.

De-a lungul anului 2022, importanța strategică a zonei Kogălniceanu a crescut enorm. “Ceva mai la nord, în exerciții militare, alături de trupele române, realizate la doar câțiva mile de granița cu Ucraina, soldații americani, tot din Divizia 101, trag cu artilerie, lansează atacuri cu elicoptere și sapă tranșee asemănătoare celor de pe frontul din regiunea de lângă Herson, orașul port ucrainean din care trupele ruse s-au retras în noiembrie”, relatează jurnaliștii de la New York Times.

Ar putea fi nevoie ca militarii americani să apere România

Articolul din ziarul american nu lămurește dacă trupele americane din România se antrenează pentru a fi trimise la război în Ucraina sau dacă, de fapt, ele se pregătesc să lupte într-un război care s-ar putea declanșa chiar pe teritoriul României.

Într-un alt material jurnalistic, din octombrie 2022, postul CBS News anunța că militarii americani din Divizia 101 se pregătesc să apere România dar că se află la patru mile de granița cu Ucraina și că sunt pregătiți și să treacă în Ucraina, dacă ar primi ordin.

Pe de altă parte, la antrenamentele din ultimele luni, realizate împreună cu SUA și Marea Britanie, militari români au exersat inclusiv trageri cu sisteme de rachete HIMARS. Sunt similare “acelor sisteme cu care ucrainenii i-au obligat pe ruși să se retragă”, subliniază articolul din ziarul american.

Se știe că dislocarea de trupe americane în România a fost concepută ca un avertisment adresat Rusiei. Această decizie politico – militară face parte din angajamentul președintelui Biden de a apăra „fiecare inch” din teritoriul NATO împotriva unui eventual atac al Rusiei. Pe această cale, americanii estimează că ar descuraja vreo intenție a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de a extinde războiul din Ucraina în alte țări. Desfășurarea de exerciții comune ale militarilor americani cu aliații lor din Europa este, de asemenea, o garanție pentru siguranța statelor NATO din estul Europei.

Comandantul Diviziei 101, generalul maior Joseph McGee, este citat cu o declarație care s-a vrut a fi mobilizatoare pentru militarii americani din România, dar care sună îngrijorător pentru cetățenii României. „Aveți șansa de a vă antrena și de a opera chiar pe terenul pe care s-ar putea să fie nevoie să-l apărați”, le-a spus generalul american soldaților săi. Înainte să fie trimis în România, generalul McGee a participat, personal, la luptele din Afganistan și din Irak.

Acum, la începutul anului 2023, nu este însă clar ce forțe permanente vor păstra Statele Unite în România. Pentagonul va decide în curând dacă își menține în România numărul de soldați și de ofițeri de rang înalt.

Divizia 101 a luptat în Europa în cel de-al doilea Război Mondial. Atunci, americanii luptau contra Germaniei naziste. Acum, militarii Diviziei 101 fac parte din trupele suplimentare pe care Statele Unite au decis să le trimită în România, ca protecție împotriva Rusiei. Comandantul Diviziei Aeropurtate 101 este generalul McGee.

„Suntem la doar la 198 de mile de lupta care răsună astăzi în Ucraina, ceea ce înseamnă că misiunea noastră în România ne face cea mai avansată unitate dislocată din cadrul forţelor militare ale Statelor Unite”

Generalul Joseph McGee,

Comandantul Diviziei 101

În iulie 2022, la ceremonia prin care Divizia 101 s-a instalat la Kogălniceanu a asistat și premierul Nicolae Ciucă. Acesta este general în rezervă iar înainte să fie premier a fost ministrul Apărării Naționale. Alături de premierul României s-au aflat David Muniz, pe atunci însărcinatul cu afaceri al SUA, și generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării. Militarii americani au venit în sprijinul României, a subliniat premierul Ciucă.

„Divizia 101 Aeropurtată are misiunea de a consolida Flancul Estic al NATO. Vă mulţumesc că sunteţi aici şi sunt convins că, alături de militari români şi de cei ai forţelor aliate, vă veţi îndeplini misiunea”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Avertizări meteo pentru jumătate din țară: Coduri portocaliu și galben de vânt, viscol și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cinci avertizări meteo, valabile miercuri și joi, care vizează peste jumătate din țară, inclusiv Capitala. Un Cod portocaliu...

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...

Investitorii în fondurile private, blocați în China: Regulile stricte și economia încetinită opresc ieșirile

Investitorii majori în fondurile private de acțiuni se confruntă cu probleme grave în China, neputând să-și lichideze participațiile sau să listeze companiile din portofoliu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă