Meta ar putea primi o amendă substanțială din partea Uniunii Europene, fiind acuzată de practici anticoncurențiale în domeniul anunțurilor de mică publicitate, potrivit unui raport publicat de Financial Times.
Bruxelles-ul intensifică eforturile de combatere a comportamentelor monopoliste în rândul marilor companii tehnologice.
Autoritățile europene de reglementare susțin că Meta, compania care deține Facebook, promovează în mod incorect serviciul gratuit Marketplace împreună cu platforma sa de socializare, pentru a reduce concurența pe piață.
Surse apropiate anchetei afirmă că o decizie oficială în acest caz ar putea fi luată chiar în luna următoare.
Aceasta ar putea fi una dintre ultimele investigații coordonate de Margrethe Vestager, șefa în exercițiu a Comisiei Europene pentru concurență, care a anunțat că se va retrage din funcție.
Răspuns trimis de compania Meta
Deși Comisia Europeană nu a comentat public cazul, Meta a respins acuzațiile, subliniind într-o declarație anterioară că „afirmațiile Comisiei sunt nefondate” și că produsele sale promovează inovația și concurența.
Investigația antitrust împotriva Meta a început în 2019, în urma plângerilor venite din partea competitorilor, care acuzau compania că își folosește poziția dominantă pentru a oferi servicii gratuite, exploatând datele colectate pentru a vinde publicitate.
Dacă va fi găsită vinovată, Meta riscă o amendă de până la 10% din veniturile sale globale, care în 2023 au atins 135 de miliarde de dolari, deși în mod obișnuit amenzile aplicate sunt mai mici decât limita maximă.
Meta are dreptul să facă apel împotriva oricărei decizii nefavorabile.