Primarul sectorului 6 a susținut prima conferință de presă de la decesul femeii ucisă de câini în timp ce se afla la alergat în parc.
Întrebat de un jurnalist ce mesaj are pentru copilul Anei Oros, femeia ucisă de câini, Ciucu s-a emoționat și a spus că îi pare rău și cuvintele nu pot acoperi drama.
Primarul sectorului 6 a revenit ulterior și pe pagina sa de Facebook și a punctat ce a declarat și în conferința de presă cu privire la vina pe care ar purta-o ASPA în această tragedie.
Diana Pungă a fost delegată să coordoneze activitatea ASPA în 19 februarie 2021. Deci aceste atribuții și răspunderea, nu au fost delegate unui viceprimar USR sau PNL, ci administratorului public numit de către Primarul General.
Imediat a fost promovată ca director adjunct doamna Cătălina Trănescu, persoană implicată timp îndelungat în activismul pentru drepturile animalelor, apropiată de organizații care au ca obiect de activitate adopțiile internaționale de câini.
Activitatea de capturare a fost și mai mult destructurată, fiind înlăturat cel care se ocupa activ de capturarea câinilor de pe stradă, Claudiu Ancuța, coordonatorul echipelor de prinzători. S-a încercat mai întâi detașare obligatorie la ALPAB, apoi a urmat o demitere prin comisia de disciplină. Întrebare este de ce a fost el înlăturat?
Conducerea ASPA nu și-a îndeplinit misiunea și obiectivele legale, astfel NU a realizat nici până în acest moment recensământul animalelor, conform HCGMB din 29 Octombrie 2019.
Existența acestui recensământ ar fi furnizat date corecte Primăriei Capitalei, ASPA, Politiilor Locale și Națională să verifice temeinic situația animalelor din București.
În 2022, ASPA a dispus de un buget de 17, 8 milioane de lei. Banii s-au dus în special pe adăposturi/hrană pentru animale, salarii, acțiuni de conștientizare, 63 târguri de adopții. Activitate de capturare a fost subfinanțată și inhibată prin dispoziții ale celor responsabili să decidă politicile de management a animalelor.
Prin comparație, la nivelul anului 2014 ASPA a funcționat cu un buget de cca. 10 milioane de lei, rezovând problemele prin capturare.
Adopțiile au mers prost, târgurile au fost ineficiente, o buna parte din câinii adoptați au fost returnați adăposturilor. Cei mai mulți câni au fost adoptați de către organizațiile care trafichează/dau spre adopție animalele la nivel internațional.
Condițiile din adăpost sunt groaznice din cauza supraaglomerării, viața într-o cușcă mică fiind dureroasă pentru animale, prin camparea prelungită. Peste cca. 40 de câini mor lunar în adăposturi, conform datelor furnizate de către ASPA. Capacitate actuală de cazare este de până la 1630 locuri.
În mod iresponsabil, ASPA a redus programul de lucru, eliminând permanența și continuitatea serviciului public de ecarisaj. Astfel, din 2022 iulie nu mai acționează în afara orelor de program, în week-enduri și în sărbătorile legale.
Au reînceput să apară dubele care aduc câini în București.
ÎNTREBAREA FUNDAMENTALĂ ESTE: CINE ARE INTERESUL CA ASPA SĂ MENȚINĂ UN NUMAR MARE DE CÂINI ÎN ADĂPOSTURI ȘI SĂ EXISTE CÂINI, CA ÎN TRECUT, PE SPAȚIUL PUBLIC?
• De analizat contractele de milioane de lei atribuite pentru hrana animalelor!
• De analizat contractele de organizare de târguri de adopție și campanii publicitare!
În următoarea postare, voi demonstra cum a ajutat Politia Locala a Sectorului 6 ASPA și cum a decurs interacțiunea dintre cele două instituții pe parcursul anului 2022 si 2023, până la zi.
De asemnea, voi prezenta clar ceea ce s-a intaplat în realitate cu celebra adresa dată ticluit de ASPA, prin care acuză mincinos Politia Locală ca o impiedică să acționeze!