Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că independența Ucrainei reprezintă o garanție a consolidării independenței țărilor vecine, membre UE, iar una dintre țările menționate explicit de liderul de la Kiev este România.
Președintele Ucrainei a făcut aluzie la faptul că Rusia pune în pericol nu doar Ucraina ci și alte țări. Zelenski s-a referit la importanța strategică a țării sale și la consecințele războiului din Ucraina într-o conferință de presă comună susținută alături de premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Conferința de presă s-a desfășurat cu prilejul vizitei președintelui Zelenski la Varșovia. „Libertatea și independența Ucrainei vor fi o garanție că și independența vecinilor noștri se va consolida”, a subliniat președintele Ucrainei în fața premierului Poloniei.
Polonia este unul dintre vecinii Ucrainei și unul dintre principalii ei aliați. Zelenski a susținut că, dacă Ucraina și Polonia își mențin libertatea, și alte țări din jurul acestora vor rămâne libere. „Când tu și cu mine suntem liberi, este o garanție că libertatea va fi puternică la toți vecinii noștri din UE. România, Lituania – Țările Baltice, toate sunt mai puternice când suntem liberi. Când suntem liberi, este o garanție că acea libertate va dura în Republica Moldova, nu va pleca din Georgia și va veni cu siguranță în Belarus”, i-a spus președintele Ucrainei premierului Poloniei.
Anterior acestei declarații a lui Zelenski, la data de 5 aprilie 2023, președintele Zelenski și premierul Morawiecki semnaseră un protocol privind furnizarea de echipamente de apărare, de către Polonia, către Ucraina. Polonia a livrat deja Ucrainei patru avioane de luptă MiG 29, dintre cele pe care le avea „în conservare”. Alte zece aeronave MiG 29 vor fi livrate, în mai multe tranșe, în perioada următoare. Aparent, primele patru avioane MiG 29, deja livrate Ucrainei, erau în varianta originală, rusească. Dintre cele care urmează a fi livrate, unele, pe care Polonia le avea în exploatare, sunt modernizate cu echipamente americane. La acest aspect s-a referit și președintele Poloniei, Andrzej Duda.
Polonia livrează Ucrainei avioane de luptă MiG 29
„În ce priveşte livrarea avioanelor de luptă MiG 29 care efectuează acum misiuni de patrulare, va fi nevoie de permisiunea aliaţilor, în principal a Statelor Unite pentru că, după modernizare, aceste aparate sunt dotate cu echipamente americane şi ar fi, la nivel NATO, un exemplu de comunicare, deci e nevoie de îndeplinirea condiţiilor formale”, a explicat președintele Poloniei. Polonia a mai decis să ofere Ucrainei tunuri autopropulsate și sisteme de apărare antiaeriană.
Zelenski a vizitat Polonia la invitația președintelui Andrzej Duda. Acesta l-a și decorat pe Zelenski cu Ordinul „Vulturul Alb”, drept recunoaștere a contribuției lui Zelenski la dezvoltarea relațiilor dintre Polonia și Ucraina. Președintele Duda a subliniat că „Vulturul Alb” reprezintă „cea mai veche și cea mai înaltă distincție poloneză”, care este oferită doar unor „persoane remarcabile”.
România oferă și ea sprijin Ucrainei, dar evită să spună deocamdată în ce constă acest sprijin. Într-un recent interviu acordat presei britanice, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declara că România va dezvălui ce sprijin a oferit Ucrainei doar după ce se va termina războiul ei cu Rusia.
Cu prilejul vizitei sale la Varșovia, președintele Zelenski a susținut, în fața premierului Poloniei, că libertatea Ucrainei și a Poloniei sunt o garanție pentru consolidarea libertății țărilor vecine acestora. Zelenski s-a referit în mod explicit la garantarea independenței României și celor trei State Baltice (Estonia, Letonia și Lituania).
„Când tu și cu mine suntem liberi, este o garanție că libertatea va fi puternică la toți vecinii noștri din Uniunea Europeană. România, Lituania – Țările Baltice, toate sunt mai puternice când suntem liberi”
Volodimir Zelenski,
Președintele Ucrainei
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, cel mai recent, cu președintele Ucrainei la reuniunea de acum două luni, de la Bruxelles, a Consiliului European. Președintele Iohannis a subliniat că România a acordat sprijin Ucrainei încă din prima zi a războiului său cu Rusia și va continua să-i ofere sprijin, ca și întreaga Uniune Europeană.
„România a sprijinit puternic Ucraina începând din prima zi a războiului declanșat de Rusia și va continua să ajute atât timp cât va fi nevoie. Uniunea Europeană rămâne unită și solidară cu poporul ucrainean”
Klaus Iohannis,
Președintele României
De la începerea războiului de către Rusia, UE și țările membre au pus la dispoziția Ucrainei și a poporului ei circa 67 de miliarde de euro.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!