-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalMenținerea condamnării lui Aleksei Navalnîi face ca Rusia „să termine” toate formele...

Menținerea condamnării lui Aleksei Navalnîi face ca Rusia „să termine” toate formele de opoziție

Confirmarea condamnării principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, arată că Rusia încearcă să suprime toate formele de opoziţie, a declarat marţi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, relatează AFP.

”Respingerea apelului lui Navalnîi este un alt exemplu al dorinţei Kremlinului de a suprima toată opoziţia şi întreaga societate civilă”, a scris responsabilul american pe Twitter, salutând faptul că ”cetăţeni curajoşi ai Rusiei protestează împotriva războiului brutal şi a corupţiei endemice a guvernului lor”, în pofida ”riscurilor” şi a ”detenţiilor”, potrivit agerpres.ro.

Confirmarea condamnării lui Navalnîi în Rusia la nouă ani de închisoare severă face ca opoziția să devină inexistentă

Tribunalul Moscova a confirmat marţi, în apel, condamnarea la nouă ani de închisoare în „regim sever” a principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, judecat pentru „fraudă” şi „ultraj la adresa unui magistrat” notează AFP.

„Verdictul tribunalului din Lefortovo din 22 martie rămâne neschimbat”, a declarat un judecător de la Tribunalul Moscova, precizând că sentinţa intră „imediat în vigoare”.

Disidentul rus Alexei Navalnîi a fost declarat marți, 22.03.2022, „vinovat” de fraudă pe scară largă de către un tribunal rus. Opozantul rus a fost judecat în timp ce era deja încarcerat pentru alte condamnări, pe care el le respinge și care sunt considerate de lumea occidentală drept acțiuni politice ce au în spate influența Kremlinului.

Sentința aplicată lui Alexei Navalnîi este de 9 ani de închisoare și obligația de a plăti 1,2 miliaoane de ruble. Decizia vine după ce procuratura din Rusia a cerut săptămâna trecută ca opozantul rus Alexei Navalnîi să fie condamnat la încă 13 ani de închisoare, sub acuzația de fraudă și ultraj la adresa instanței.

Conform Reuters, procurorii ruși încearcă acum să-l mute pe Navalnîi într-o închisoare de maximă securitate pentru a ispăși pedeapsa, sub acuzația de fraudă și sfidarea instanței.

Navalnîi execută deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, într-un lagăr penitenciar de la est de Moscova, pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, după ce s-a tratat în Germania în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok, pusă pe seama serviciilor secrete ruse, conform digi24.ro.

Kremlinul a susținut că nu a văzut nicio dovadă că Navalnîi a fost otrăvit și a negat orice rol al Rusiei în otrăvirea opozantului actualului regim de la Moscova.

Cel mai cunoscut disident din Rusia consideră că acuzaţiile pentru care fusese condamnat iniţial au fost înscenate pentru a-i bloca ascensiunea politică.

După ultima audiere în instanță în cazul său, la 15 martie, Navalnîi și-a menținut atitudinea sfidătoare. „Dacă pedeapsa cu închisoarea este prețul dreptului meu uman de a spune lucruri care trebuie spuse… atunci pot cere 113 ani. Nu voi renunța la cuvintele și faptele mele”, a fost mesajul scris de echipa care îi gestionează contul de Instagram al lui Navalnîi.

Într-o perioadă în care regimul Putin elimină orice formă de opoziție, mulți dintre aliații opozantului rus au fugit din Rusia mai degrabă decât să se confrunte cu restricții sau cu închisoarea în țara lor.

Autoritățile ruse i-au catalogat pe Navalnîi și pe susținătorii săi drept „hotărâți să destabilizeze Rusia cu sprijinul Occidentului”.

De altfel, mișcarea de opoziție a lui Navalnîi a fost etichetată drept „extremistă” și desființată, deși susținătorii săi continuă să își exprime opiniile politice, inclusiv opoziția față de intervenția militară a Moscovei în Ucraina, pe rețelele sociale. În plus, Navalnîi a fost inclus pe lista „teroriştilor şi extremiştilor” realizată de serviciul rus de informaţii financiare.

Aflat în închisoare, Alexei Navalnîi a făcut numeroase apeluri în ultimele săptămâni pentru organizarea de proteste în toată Rusia împotriva războiului început de Vladimir Putin în Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă