1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalMedici fără Frontiere: respingerile abuzive de migranți au devenit „normă” în Grecia

Medici fără Frontiere: respingerile abuzive de migranți au devenit „normă” în Grecia

Respingerile abuzive de migranţi au devenit „normă” în Grecia, o practică ce se înscrie într-o politică europeană ce tolerează violenţa faţă de persoane în suferinţă, a acuzat joi ONG-ul Medici fără Frontiere (Medecins sans Frontieres, MSF), informează AFP, preluat de agerpres.ro.

„Echipele MSF au constatat în ce măsură respingerile (de migranţi) au devenit normă, precum şi absenţa stringentă de protecţie pentru persoane care caută securitate în Grecia”, scrie organizaţia într-un raport.

„În pofida unor dovezi numeroase şi credibile, autorităţile elene, UE şi statele sale membre nu au cerut socoteală autorilor acestor respingeri”, adaugă MSF.

Zeci de mii de migranţi, în principal din Siria, Afganistan şi Pakistan, au intrat în Grecia în ultimii ani, dinspre frontierele maritime şi terestre cu Turcia.

Autorităţile elene sunt acuzate în mod regulat de media şi de ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului că au respins ilegal migranţi spre apele turce, pentru a limita numărul de migranţi sosiţi pe teritoriul Greciei.

Pe 14 iunie, cel puţin 82 de persoane au murit înecate şi alte câteva sute au dispărut în naufragiul unui trauler care se deplasa între Libia şi Italia, la 47 de mile nautice de Pylos (sud).

Acest naufragiu a ridicat numeroase întrebări cu privire la responsabilităţile autorităţilor elene.

Potrivit MSF, majoritatea celor circa 8.000 de migranţi – dintre care 1.500 de copii – ce au beneficiat de doi ani de ajutor medical din partea ONG-ului au spus că au făcut obiectul mai multor respingeri şi că mulţi „au fost prinşi în capcană în cicluri de violenţă la sosirea lor”.

Organizaţia spune că a adunat mărturii de „violenţe, agresiuni fizice, percheziţii până la piele şi percheziţii corporale intruzive”, inclusiv asupra unor copii, de către „ofiţeri în uniformă şi indivizi mascaţi neidentificaţi”.

Contactat de AFP, Ministerul pentru Migraţie al Greciei nu a oferit joi vreo reacţie.

MSF a evocat de asemenea informaţii conform cărora migranţi au fost plasaţi cu forţa pe plute de salvare şi lăsaţi în derivă spre apele turce.

ONG-ul a deplâns de asemenea că eforturile echipelor sale pentru a aduce asistenţă urgentă persoanelor în dificultate în insulele elene sunt întârziate de controalele forţelor de ordine.

Potrivit cifrelor oficiale, peste 29.700 de migranţi şi refugiaţi au sosit în Grecia în timpul primelor nouă luni din 2023, de peste două ori mai mulţi decât cei 11.000 înregistraţi în timpul aceleiaşi perioade a anului trecut.

39 de migranți ce voiau să ajungă în Grecia din Turcia au fost arestați

Un grup de 39 de migranți, printre care cincisprezece minori, care încercau să pătrundă în Grecia dinspre Turcia trecând un fluviu au fost arestați, a anunţat poliţia elenă miercuri seară, transmite AFP.

Grupul era alcătuit din 13 bărbaţi, 11 femei şi 15 minori, a făcut cunoscut poliţia într-un comunicat, fără a preciza naţionalităţile acestora.

Migranţii fuseseră duşi de traficanţi cu o barcă pneumatică pe o insulă mică din mijlocul fluviului, unde au fost abandonaţi.

În 2020, Grecia a ridicat o barieră de oţel cu o lungime de 37 de kilometri în această zonă îndepărtată din nord-estul ţării, după ce zeci de mii de migranţi au încercat să o traverseze, înfruntând zile întregi forţele de securitate greceşti.

Guvernul conservator s-a angajat să extindă această barieră cu încă 35 de kilometri înainte de sfârşitul anului.

Ministerul grec de interne a informat că aproximativ 265.000 de migranţi au fost împiedicaţi să intre ilegal în ţară anul trecut.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă