Criza economică de la nivel global exemplificată prin falimentul băncilor din SUA și Elveția a dat ceva palpitații și bancherilor români, însă cum noi suntem pe contransens aproape de fiecare dată, băncile noastre se laudă cu profit uriaș, în primul trimestru al anului. Desigur, noul premier ne-a spus că are în plan ca economia să duduie, astfel că vor fi făcute reforme peste reforme prin care marile companii să plătească taxe și impozite.
Zilele trecute, Marcel Ciolacu ne-a tot repetat că are în plan îmbunătățirea vieții românilor, că dorește să sancționeze pe cei care fac speculă și se îmbogățesc rapid pe spatele românilor, că trebuie să avem o economie bazată de produsele de la noi, că marile companii vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri și în concluzie vom avea un trai cu lapte și miere.
Introducerea unei taxe de 1% din cifra de afaceri pentru firmele mari, ar corespunde unui număr de 259 de firme, dintre care 50 cu pierderi, firme de la care statul ar putea încasa 3,5 mld. lei în plus. Retaileri alimentari precum Lidl, Carrefour şi Mega Image, producătorii auto Dacia şi Ford, toţi traderii de cereale (Ameropa, Cargill, ADM, Viterra), lanţurile de benzinării ale OMV Petrom, Mol, Rompetrol şi Lukoil, distribuitori de medicamente precum Mediplus şi Fildas, dar şi jucători mari din energie şi producţia de componente auto sunt vizaţi de impozitare cu 1% din cifra de afaceri. Avem și companii mari de stat care au raportat pierderi, dar aceștia pare să fie ocoliți și aici vorbim despre C.E Oltenia, CFR Călători, etc.
Cel mai bun trimestru pentru bănci
Băncile sunt de neatins. Sectorul bancar intern a înregistrat un profit net de 3,4 miliarde lei în perioada ianuarie – martie, în creștere cu 72,9% an/an. Este un profit record pentru sistem, după ce în T1/2022 câştigul a fost de aproape 2 mld. lei. De altfel, profiturile cumulate ale celor mai mari trei bănci din România – Banca Transilvania, BCR şi BRD – au însemnat aproape 1,6 mld. lei în T1/2023, adică jumătate din câştigul întregului sistem bancar, potrivit datelor Băncii Naționale Române (BNR). Lider în topul celor mai mari profituri din T1/2023 a fost Banca Transilvania, cea mai mare bancă după active, cu un profit net record de 676 mil. lei, iar BCR, a doua bancă mare, a raportat un profit de 563 mil. lei, în timp ce BRD, a treia bancă după active, a obţinut în T1/2023 un profit de 332,7 mil. lei.Dobânzile încasate de bănci la credite sunt principala sursă de câştig. Dobânzile la lei au sprintat puternic din a doua parte a anului 2022, în condiţiile în care şi inflaţia a explodat, depăşind 16%, iar dobânzile au rămas ridicate şi în T1/2023, deşi inflaţia a mai scăzut, până la 14,5% în martie.
Fără digitalizarea ANAF, nimic nu se întâmplă
Premierul desemnat Marcel Ciolacu a declarat că România „ar putea” reveni la o cotă unică de 16% fără excepții, dar că nu se poate vorbi de impozit progresiv până când nu se termină digitalizarea ANAF.
,,Până când ministerul de Finanțe nu termină digitalizarea, din punctul meu de vedere nu se poate vorbi de impozitare progresivă. Poate vorbim de o cotă unică, revenim la o cotă unică de 16% fără excepții. Este o discuție, dacă vrem cotă unică și vrem să continuăm, totuși, ca singurul stat european sau printre cele două state membre ale UE, ca să exclud Rusia, să nu deranjez pe nimeni.”, a punctat noul premier.
Programul de guvernare al lui Marcel Ciolacu cuprinde şi un set de obiective ce ar putea fi atinse în următorii doi ani.
Taxarea în paralel cu sprijinul companiilor
Marcel Ciolacu anunță că Guvernul vrea să sprijine peste 100.000 de companii care produc în România, din care 99% IMM (63.000 doar prin programele derulate de MFP şi din FE perioadele 2014-2020 şi 2021-2027 şi PNRR). O altă măsură este dublarea investiţiilor publice în economie – la 126 miliarde lei în 2024, faţă de 59 miliarde lei în anul 2021 la preluarea guvernării.
Marcel Ciolacu, întâlniri cu șeful BNR și șefa OMV
Marcel Ciolacu are programate două întâlniri extrem de importante, cu șefii compamiei OMV și cu guvernatorul BNR.
Mai întâi, premierul Ciolacu se întâlnește cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Apoi, premierul se întâlnește cu Alfred Stern, CEO OMV AG, și Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Ambele întâlniri se vor desfășura luni, 19 iunie 2023, la Palatul Victoria. Se pare că premierul și șefii OMV vor discuta despre proiectul offshore Neptun Deep. În acest proiect sunt parteneri OMV Petrom şi Societatea Naţională Romgaz.