6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMăsura limitării adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită până la finalul...

Măsura limitării adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită până la finalul anului

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care permite prelungirea plonării prețurilor la 17 produse agricole și alimentare de bază până la 31 decembrie, în condițiile în care termenul expira la 31 martie.

Decizia PSD vine în urma numărului mare de solicitări din partea cetățenilor pentru menținerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază – aceasta fiind cea mai bună dovadă a eficienței măsurii promovate de PSD.

Chiar dacă în urma limitării adaosului comercial s-au manifestat în continuare unele variații sezoniere ale prețurilor la alimentele (întrucât nu s-a plafonat prețul final, ci doar marja adăugată de comercianți la prețurile producătorilor stabilite în condiții concurențiale), este evident că măsura a oprit specula din piață și a stabilizat prețurile la produsele alimentare, contribuind totodată la temperarea inflației generale.

Guvernul a decis să plafoneze adaosurile comerciale la cel mult 20% la unele alimente de bază în august, anul trecut. Măsura a fost introdusă ințial pentru 3 luni, iar din noiembrie a fost extinsă cu încă un trimestru. În ianuarie, Guvernul a venit cu o nouă ordonanță de urgență, iar acum Parlamentul a votat o prelungire pentru nu mai puțin de 9 luni.

Proiectul de lege care a trecut marți de Camera Deputaților a fost aprobat cu 194 de voturi „pentru”, 44 de voturi au fosy „împotrivă”, iar 10 s-au abținut.

Lista produselor care vor avea prețul plafonat este următoarea:

1.Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi

2.Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT

3.Brânză telemea de vacă vrac

4.Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5.Făină albă de grâu „000” până la 1 kg

6.Mălai pănâ la 1 kg

7.Ouă de găină calibrul M

8.Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui (Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard).

10.Carne proaspătă porc ( Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

11.Legume proaspete vrac (Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi).

12.Fructe proaspete vrac (Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă).

13.Cartofi proaspeţi albi vrac

14.Zahăr alb tos până la 1 kg

15.Smântână- 12% grăsime

16.Unt până la 250 grame

17.Magiun până la 350 grame.

Reprezentanți ai lanțurilor de magazine autohtone și ai distribuției din comerțul cu bunuri alimentare au fost prezenți la discuții cu premierul Marcel Ciolacu.

,,În momentul în care plafonezi niște prețuri e posibil să crească prețul la alte produse din alte zone, mă refer la cosmetice, la detergenți, la zona industrială. Sunt retaleri care trebuie să aibă o marjă de profitabilitate, adică să aibă profit, să nu intre în faliment. … Prețurile care cresc, nu cresc de la retaileri. Pe lanțul de preț, producătorul nu este impactat de plafonare.”, a declarat Feliciu Paraschiv, reprezentant al comercianților mici și mijlocii.

Cât despre închiderea supermarketurilor în weekend, Paraschiv a spus că Guvernul va analiza acest aspect.

,,Zilele următoare vom sintezita doalențele noastre, iar săptămâna viitoare ne vom vedea din nou la Guvern.”, a mai spus Paraschiv.

România, cea mai mare inflație din UE, în februarie

România a înregistrat cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, în luna februarie, 7,1%, fiind urmată, la peste 2 puncte procentuale, de Croația, cu o inflație de 4,8% și Estonia, cu 4,4%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Inflația la nivel european, în scădere

Inflația anuală a Uniunii Europene a fost de 2,8% în februarie 2024, în scădere de la 3,1% în ianuarie. Comparativ cu ianuarie, inflația anuală a scăzut în douăzeci de state membre, a rămas stabilă în cinci și a crescut în două. Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Letonia și Danemarca – ambele 0,6% și Italia – 0,8%.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă