6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaMasacru provocat de un atac rusesc asupra orașului Poltava din Ucraina: 51...

Masacru provocat de un atac rusesc asupra orașului Poltava din Ucraina: 51 de morți și peste 235 de răniți

Ruşii au făcut măcel la Poltava, în centrul Ucrainei. A fost bombardat un institut militar şi un spital, iar bilanţul, încă provizoriu, este dramatic: cel puţin 51 de morţi şi peste 235 de răniţi.

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut din nou apel la partenerii Ucrainei să grăbească livrările de armament şi să permită folosirea echipamentelor în profunzimea teritoriului Federaţiei Ruse.

Biroul procurorului general ucrainean a anunțat că numărul morților a crescut la 51. Anterior, șeful administrației militare din regiunea Poltava, Filip Pronin, a declarat la televiziunea ucraineană că cel puțin 50 de persoane au fost ucise în urma atacului, iar peste 235 au fost rănite, potrivit BBC.

Cel puțin 10 clădiri rezidențiale au fost avariate la instituția militară de învățământ, a adăugat el.

Forțele armate ucrainene au dat publicității o declarație, potrivit BBC, în care confirmă decesele unor militari în atacul asupra institutului militar din Poltava.

Acestea afirmă că există ”zeci de morți și sute de răniți”. ”Am pierdut ucraineni curajoși, frații și surorile noastre, soldați”.

Forțele armate ucrainene au delcarat că va fi efectuată o anchetă pentru a se stabili dacă s-a făcut suficient pentru a proteja ”viața și sănătatea soldaților aflați la fața locului”. Măsurile de ”securitate a personalului” vor fi consolidate, potrivit declarației.

Atacul a avut loc în jurul orei 10.00, când clădirile lovite erau pline de oameni. Este cel mai sângeros atac rusesc, asupra unui singur obiectiv, din cei peste doi ani de război.

Ținând cont de tipul de bombe folosite, oamenii practic nu au avut timp să se adăpostească. Toate clădirile din jur au avut de suferit din cauza suflului puternic al exploziilor.

Spitalele din Poltava nu mai fac față numărului celor răniți, mulți fiind în stare gravă

Spitalele din Poltava sunt neîncăpătoare. Mulți dintre cei peste 200 de răniți sunt în stare gravă. Pentru că unitățile medicale din oraș nu fac față numărului mare de răniți, o parte au fost duși la spitale din apropierea orașului. La apelul autorităților, localnicii s-au mobilizat și au venit să doneze sânge pentru răniți.

Fotografiile postate pe rețelele de socializare au arătat mai multe cadavre zăcând pe pământ acoperite de praf și resturi, cu partea grav avariată a unei clădiri mari în spatele lor. Reuters nu a putut verifica imediat imaginile.

Anterior Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, anunțase că atacul rușilor a dus la moartea a cel puțin 47 de persoane și rănirea a altor 206 persoane. Ea a transmis și condoleanțe familiilor victimelor.

”Sincerele mele condoleanțe rudelor celor uciși și răniți în urma atacului cu rachete rusești asupra Poltava. Aceasta este o tragedie uimitoare pentru întreaga Ucraină. Inamicul a lovit o instituție de învățământ și un spital. Se știe deja despre 47 de morți și 206 răniți. Rusia ne ia cel mai valoros lucru – viața. Nu vom uita niciodată acest lucru. O amintire veșnică”, a scris Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei într-un mesaj pe X.

Potrivit unor rapoarte preliminare privind atacul rusesc din Poltava, două rachete balistice au lovit zona. Acestea au vizat o instituție de învățământ și un spital din apropiere, distrugând parțial una dintre clădirile institutului de telecomunicații, a anunțat Zelenski.

”Oamenii au fost prinși sub dărâmături. Multe persoane au fost salvate. Din păcate, există multe victime. Sincerele mele condoleanțe tuturor rudelor și apropiaților lor”, a transmis președintele ucrainean.

O anchetă a fost deschisă pentru a lămuri toate aspectele acestui atac

Volodimir Zelenski a afirmat că a dispus ”o anchetă completă și promptă asupra tuturor circumstanțelor în care s-a întâmplat. Toate serviciile necesare sunt implicate în operațiunea de salvare.”

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, lovitura a avut loc la foarte scurt timp după declanşarea alertei antiaeriene. „Oamenii au fost surprinşi în timp ce evacuau clădirea spre adăpostul subteran„, a explicat acesta, relatează AFP şi Reuters.

Bloggeri militari ucraineni au afirmat la rândul lor că rachetele au vizat o ceremonie militară oficială care se desfăşura în aer liber.

Deputata Mariana Bezugla, membră a Comisiei de apărare a Parlamentului şi foarte critică faţă de comandamentul militar ucrainean, şi-a exprimat regretul pe Telegram că niciun ofiţer de rang înalt nu a fost pedepsit pentru că a pus în pericol grupuri de militari în cursul unor incidente similare în trecut.

„Tragediile se repetă. Când va înceta acest lucru?”, s-a întrebat ea.

Volodimir Zelenski a promis să tragă Rusia la răspundere şi încă o dată a făcut apel la aliaţii occidentali ai Kievului să livreze de urgenţă mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi să permită Ucrainei să lovească în profunzimea teritoriului rus cu rachetele cu rază lungă de acţiune care i-au fost furnizate.

”Ucraina are nevoie de sisteme de apărare aeriană și de rachete acum, nu în depozite. Atacurile cu rază lungă de acțiune care ne pot proteja de teroarea rusească sunt necesare acum, nu mai târziu. Fiecare zi de întârziere înseamnă, din păcate, mai multe vieți pierdute”, a scris el pe X.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Asistență medicală de urgență de Crăciun: Nouă spitale și Ambulanța București-Ilfov, în prima linie

În perioada 25-27 decembrie, nouă spitale de adulți și copii, alături de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, vor asigura asistența medicală de urgență Potrivit unui comunicat...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Asistență medicală de urgență de Crăciun: Nouă spitale și Ambulanța București-Ilfov, în prima linie

În perioada 25-27 decembrie, nouă spitale de adulți și copii, alături de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, vor asigura asistența medicală de urgență Potrivit unui comunicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă