6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSănătateMarea Britanie ar putea interzice fumatul

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică.

Mai exact, Marea Britanie este pe cale să impună măsuri dure pentru a elimina fumatul, care a devenit una dintre cele mai mari cauze ale deceselor cauzate de cancer în această țară, scrie presa internațională.

Parlamentul a aprobat marți planurile „istorice” ale guvernului de a crea o generație „fără fum de tutun”, în încercarea de a reduce numărul de persoane care mor din cauza bolilor cauzate de fumat, o povară importantă pentru Serviciul Național de Sănătate (NHS), finanțat din fonduri publice.

„Prea mulţi oameni cunosc pe cineva a cărui viaţă a fost curmată tragic sau schimbată în mod ireversibil din cauza tabagismului, care, în pofida progreselor semnificative, rămâne principala cauză de mortalitate evitabilă în Regatul Unit”, a transmis ministrul sănătăţii Victoria Atkins.

Scopul principal al proiectului de lege este să împingă Regatul Unit către un viitor în care tutunul să fie complet eliminat. În cazul în care acest proiect va fi adoptat, un tânăr care are astăzi mai puțin de 15 ani nu va mai putea achiziționa niciodată legal țigări pe teritoriul țării. Practic, niciun copil născut după ianuarie 2009 să nu mai aibă vreodată voie să cumpere țigări. Asta înseamnă că niciunul dintre adulții în devenire nu vor mai putea fuma vreodată.

În prezent, în Marea Britanie, vârsta legală pentru achiziționarea de țigări este de 18 ani, însă tabagismul continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, cauzând aproximativ 80.000 de decese pe an, conform datelor furnizate de guvern. Acest obicei nociv generează costuri considerabile pentru sistemul public de sănătate, NHS, și pentru economia britanică, estimându-se că suma anuală se ridică la aproximativ 17 miliarde de lire sterline (aproximativ 19,9 miliarde de euro).

Adoptarea acestui proiect de lege ar reprezenta un pas important în eforturile de reducere a impactului negativ al fumatului asupra sănătății populației și asupra economiei naționale. Prin impunerea unei limite de vârstă superioare pentru achiziționarea de țigări și prin promovarea unui mediu fără tutun, se urmărește creșterea calității vieții și reducerea cheltuielilor asociate tratamentului bolilor cauzate de fumat.

Proiectul a trecut în primă fază cu 383 de voturi pentru și merge la următoarea etapă în Parlament, unde poate primi amendamente.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă