Premierul a menționat, de asemenea, că o echipă de polițiști criminaliști români va fi trimisă de urgență în Olanda pentru a colabora cu autoritățile locale în investigarea furtului
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat duminică organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru coordonarea eforturilor de recuperare a celor patru artefacte dacice, furate din expoziția de la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Printre piesele sustrase se numără Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur, parte a patrimoniul național al României.
„Am decis organizarea unei celule de criză pentru coordonarea eficientă a activităților legate de recuperarea celor patru piese de tezaur. Din aceasta fac parte reprezentanți ai Ministerului de Interne, Poliției Române, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii”, a declarat premierul.
Ciolacu a anunțat că va trimite luni Corpul de Control la Ministerul Culturii pentru a verifica documentația legală care a stat la baza organizării expoziției în Olanda.
Totodată, ministrul Culturii, Natalia Intotero, urmează să participe la evenimentele de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, în Polonia, unde se va întâlni cu familia regală olandeză și cu premierul Olandei. „Va transmite mesajul ferm al Guvernului României ca aceste piese inestimabile de patrimoniu să fie recuperate cât mai rapid”, a subliniat Ciolacu.
Premierul a menționat, de asemenea, că o echipă de polițiști criminaliști români va fi trimisă de urgență în Olanda pentru a colabora cu autoritățile locale în investigarea furtului. În paralel, experții români vor asigura repatrierea celorlalte piese de patrimoniu care au fost expuse.
„Este o situație foarte gravă, dar trebuie să fie soluționată cu celeritate. Acest jaf nu trebuie să devină combustibil pentru teorii ale conspirației, promovate de cei care urmăresc capital politic facil. Tezaurul se va întoarce în România, iar toate autoritățile statului lucrează pentru asta”, a asigurat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Furtul celor patru artefacte a avut loc sâmbătă, în urma unui jaf deosebit de grav la Muzeul Drents din Assen. Hoții au utilizat explozibil pentru a pătrunde în clădire și au sustras piesele, considerate comori ale patrimoniului cultural românesc. Autoritățile române, în cooperare cu cele olandeze și Europol, au demarat investigații pentru recuperarea acestora.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube