Manualul de Informatică distribuit elevilor români din clasele a IX-a produce stupoare și generează comentarii acide, în ultimele zile, pe internet.
Comentariile vin nu atât din partea elevilor, cât din partea părinților. Părinții reclamă faptul că manualul pe baza căruia s-ar studia Informatica este absolut depășit.
Această situație este evidentă chiar fără a deschide cartea. Astfel, pe coperta manualului de Informatică sunt desenate un monitor de calculator cu tub, precum și o dischetă. Se știe faptul că, în România, monitoarele cu tub și dischetele nu mai sunt folosite la calculatoare de mai bine de zece ani.
Apoi, în cuprinsul manualului de Informatică, există referiri la telefonul fix, cu fir, elevii fiind instruiți cum să folosească acest tip de telefon, la ei acasă. Modelul de telefon la care se face referire este, probabil, cel utilizat în România în anii comunismului, întrucât se spune, la un moment dat, că receptorul trebuie pus „în furcă”: „Dacă nu răspunde, pune microreceptorul în furcă”.
Manualul care îi contrariază pe părinți este cel care se distribuie, în secolul XXI, chiar elevilor care sunt cei mai buni la Informatică. Mai exact, este manualul pentru clasa a IX-a, „Specializarea Matematică Informatică – intensiv Informatică”. Dar potrivit replicilor unora dintre părinți, și elevi de la clase cu alte specializări, unde Informatica are o pondere mai mică, au primit manuale similare.
Ideea de a plasa în manualul de Informatică acest text ar fi fost aceea de a prezenta un algoritm. Se pare că exemplul ar fi fost preluat dintr-un manual apărut în anul 1993.
Manualul criticat acum poartă pe el antetul Ministerului Educației Naționale și este tipărit de Editura Didactică și Pedagogică R.A. Din imaginile de pe internet și din comentariile părinților nu rezultă în ce an a fost tipărit manualul actual.
Pe site-ul Editurii Didactice și Pedagogice apare la vânzare, în acest moment, un manual intitulat „Informatică, manual pentru clasa a IX-a – Profilul real- intensiv informatica C++ (specializarea matematică-informatică intensiv)”. Manualul vândut de Editură apare că este în stoc și este tipărit în anul 2011. Coperta pare mai nouă, dar pe copertă încă figurează un monitor cu tub și o dischetă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!