11.7 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internațional,,Mama scumpirilor". Americanii nu au mai trăit așa o criză din vremea...

,,Mama scumpirilor”. Americanii nu au mai trăit așa o criză din vremea lui Reagan

Prețurile pe care consumatorii le plătesc pentru articolele de zi cu zi au crescut în martie la cele mai ridicate niveluri din primele zile ale administrației Reagan, potrivit datelor Departamentului Muncii publicate marți, notează CNBC.

Indicele prețurilor de consum, care măsoară coșul de bunuri și servicii, a crescut cu 8,5% față de un an în urmă, pe o bază neajustată, peste chiar și estimarea Dow Jones, deja ridicată, la 8,4%.

Fără alimente și energie, așa-numitul IPC de bază a crescut cu 6,5% pe o bază de 12 luni, în conformitate cu așteptările. Cu toate acestea, au existat semne că inflația de bază părea să fie în scădere, deoarece a crescut cu doar 0,3% pe lună, mai puțin decât estimarea de 0,5%. Aceasta, la rândul său, a stârnit o oarecare speranță că inflația în general s-a diminuat și că martie ar putea reprezenta vârful.

Piețele au reacționat pozitiv la raport, deoarece acțiunile au crescut și randamentele obligațiunilor de stat au scăzut.

„Vestea cea mare din raportul din martie a fost că presiunile de bază ale prețurilor par să se modereze în sfârșit”, a scris Andrew Hunter, economist senior la Capital Economics.

Hunter consideră că majorarea din martie va „marca vârful” inflației, deoarece comparațiile de la un an la altul scad cifrele și prețurile energiei se scad.

Guvernatorul Rezervei Federale, Lael Brainard, a spus că încetinirea creșterii IPC de bază este o evoluție „binevenită” în efortul de a reduce inflația.

„Voi căuta să văd dacă vom continua să vedem moderație în lunile următoare”, a spus Brainard pentru Wall Street Journal.

Datele au reflectat creșteri ale prețurilor neobservate în SUA din perioada stagflației de la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor ’80. Inflația de bază a fost cea mai mare decât în august 1982.

Datorită creșterii inflației, salariile lucrătorilor, în ciuda creșterii cu 5,6% față de un an în urmă, nu țin pasul cu costul vieții. Câștigul orar mediu real a înregistrat o scădere de 0,8% ajustată sezonier pentru lună, potrivit unui raport separat al Biroului de Statistică a Muncii.

Incapacitatea salariilor de a ține pasul cu costurile s-ar putea adăuga la presiunile inflaționiste.

Sistemul de urmărire a salariilor din Rezerva Federală din Atlanta pentru martie a indicat câștiguri de încă 6%, ceea ce este „simptomatic al presiunilor inflaționiste care continuă să se extindă”, a declarat Brian Coulton, economist șef la Fitch Ratings. Coulton a subliniat că decelerația inflației de bază s-a datorat în mare parte unei scăderi a prețurilor auto, în timp ce alte prețuri au continuat să prezinte creșteri.

Pentru a combate inflația, Fed a început să majoreze ratele dobânzilor și este de așteptat să continue să facă acest lucru până în 2023. Ultima dată când prețurile au fost atât de mari, Fed și-a ridicat rata de referință la aproape 20%, ajungând la recesiune.

Economiștii nu se așteaptă la o recesiune de data aceasta, deși mulți de pe Wall Street borbesc despre probabilitatea unei recesiuni.

Creșterile de preț au venit de la mulți dintre vinovații obișnuiți.

Alimentele s-au scumpit într-un ritm alert

Alimentele au crescut cu 1% pe lună și cu 8,8% pe parcursul anului, deoarece prețurile la bunuri precum orezul, carnea de vită, citricele și legumele proaspete au înregistrat creșteri de peste 2% în martie. Prețurile la energie au crescut cu 11%, respectiv cu 32%, în condițiile în care prețurile la benzină au crescut cu 18,3% pe lună, impulsionate de războiul din Ucraina și de presiunea pe care o exercită asupra aprovizionării.

Un sector care a fost un factor major în izbucnirea inflației sa diminuat în martie. Prețurile mașinilor și camioanelor second hand au scăzut cu 3,8% în această lună, deși sunt în continuare în creștere cu 35,3% în acest an. De asemenea, prețurile materiilor prime, fără alimente și energie, au scăzut cu 0,4%.

Aceste scăderi, însă, au fost compensate de câștiguri la îmbrăcăminte, servicii excluzând energia și îngrijirea medicală, fiecare dintre acestea a crescut cu 0,6% pe lună.

Tarifele companiilor aeriene au crescut cu 10,7% în această lună și au crescut cu 23,6% față de un an în urmă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

„Mulțumesc” fiscal: 560.000 de companii primesc bonificații pentru disciplina financiară

Guvernul oferă 3% reducere, companiilor care au plătit la timp datoriile bugetare Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat că peste jumătate de milion de...

Fonduri masive pentru transportul public și 23 de locomotive noi

Guvernul anunță investiții în locomotive electrice și în infrastructura feroviară Ploiești-Focșani La începutul ședinței de Guvern, premierul Ciolacu a anunțat alocări de 1,2 miliarde de...

Creștere estimată în construcții: șase din zece constructori anticipează avansul afacerilor

Un studiu recent realizat de IBC Focus relevă optimismul în creștere al marilor companii din sectorul construcțiilor, arătând că șase dintre cei mai mari...
Ultima oră
Pe aceeași temă