Într-un interviu acordat Financial Times, Maia Sandu a declarat că răposatul lider al Wagner, Evgheni Prigojin, a planificat lovitura de stat la începutul acestui an și a avertizat că Moscova folosește diverse metode pentru a cumpăra voturi înaintea unei serii de alegeri, în special cele prezidenţiale care vor avea loc anul viitor în Republica Moldova, cum ar fi introducerea în această ţară a unor bani din contrabandă sau a unor carduri bancare emise în Dubai.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat într-un interviu publicat vineri de Financial Times că ţara sa a zădărnicit o tentativă a liderului defunct al grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, de a provoca o insurecţie care să o înlăture de la putere.
„Informaţia pe care o avem este că a fost un plan pregătit de echipa (lui Prigojin)”, ce urmărea să provoace manifestaţii antiguvernamentale care să degenereze în violenţe. „Situaţia este cu adevărat dramatică şi trebuie să ne protejăm”, spune Maia Sandu.
Rusia încearcă să o dea jos pe Maia Sandu
Oficialii europeni și americani au avertizat în februarie că Rusia plănuiește să răstoarne guvernul pro-occidental al lui Sandu, iar Moldova a declarat în martie că a arestat un membru al Wagner și l-a acuzat de instigare la tulburări. Prigozhin a fost ucis într-un accident de avion în august, la două luni după ce a condus o revoltă eșuată în Rusia.
Rusia a încercat să exercite presiuni asupra Republicii Moldova, o fostă republică sovietică cu legături puternice cu Moscova, de la începutul președinției lui Sandu în 2020, Kremlinul fiind iritat de opiniile sale pro-occidentale puternice și de dorința de a duce țara în UE.
Țara a devenit anul trecut un stat care dorește să intre în UE, iar statele membre ale blocului urmează să decidă dacă vor începe negocierile oficiale de aderare până la sfârșitul acestui an.
„Rusia încearcă că crească presiunea pe (Republica) Moldova. Au încercat cu energia şi au eşuat. Au încercat să răstoarne guvernul şi au eşuat. Iar acum încearcă o interferenţă masivă în alegerile noastre, folosind mulţi bani”, susţine Maia Sandu.
Ea a cerut Uniunii Europene ca, pe lângă sancţiunile deja impuse oligarhului Ilan Şor, al cărui partid a fost scos în afara legii de autorităţile de la Chişinău, să sancţioneze şi companiile conectate cu acesta sau pe care el le foloseşte pentru a introduce bani în ţară.
„Nu putem juca şah cu ruşii dacă ei poartă mănuşi de box”, a justificat Maia Sandu măsurile împotriva opoziţiei pro-ruse.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!