Maia Sandu a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 55,15%, un avans cu circa 10 procente în fața lui Alexandr Stoianoglo, 44,85%
După procesarea a 99,28% din procesele verbale, Maia Sandu iese învingătoarea alegerilor prezidențiale. Conform datelor preliminare ale CEC, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate acumulează 55,15% din sufragii, iar candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo – 44,85%, transmite IPN.
În turul doi al alegerilor prezidențiale, au votat peste 1,698 milioane de alegători, adică 54,3% din numărul celor înscriși pe listele electorale.
După miezul nopții, Maia Sandu a mulțumit moldovenilor pentru că și-au demonstrat patriotismul, venind să voteze.
„Dragi moldoveni, vă mulțumesc fiecăruia în parte pentru că ați ieșit la vot, indiferent de opțiunea voastră. Asta înseamnă că în sufletele voastre purtați dragostea de țară. Mulțumesc tuturor moldovenilor, de la sate și de la orașe, din localitățile mici și din localitățile mari. Astăzi, ați arătat că noi suntem Moldova, cu bune și cu rele”, a declarat Maia Sandu.
„Diaspora noastră ne-a mai dat astăzi încă o lecție din care fiecare dintre noi trebuie să învețe ceva”, a mai spus Maia Sandu, menționând numărul record al alegătorilor din diasporă care s-au prezentat la urne.
Maia Sandu s-a adresat și contracandidatului său, menționând că apreciază chemarea la unitate din partea lui Alexandr Stoianoglo.
„Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe – bani murdari, cumpărare ilegală de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forțe ostile din afara țării și a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii și a fricii în societatea noastră. Poporul nostru s-a unit, iar libertatea și cetățenii au câștigat. Pacea și speranța într-o viață mai bună au învins. Voi ați arătat că nimic nu poate sta în calea puterii poporului care alege să-și spună cuvântul prin vot. Moldova a învins datorită fiecăruia – celor care au mers la vot, celor care au făcut îndemnuri la vot, care au distribuit ziare, au mers prin sate și orașe, au vorbit cu un om sau poate cu doi. Dragi cetățeni, indiferent cum ați votat, indiferent pentru cine ați votat, vă mulțumesc”, a mai transmis cu vocea răgușită, Maia Sandu.
Potrivit Constituției, președintele Republicii Moldova exercită mai multe atribuții în raport cu Parlamentul, Guvernul, justiția, precum și atribuții în domeniul politicii externe, securității naționale și atribuții ceremoniale.
Președintele Republicii Moldova are dreptul la inițiativă legislativă și poate prezenta Parlamentului proiecte de acte legislative și propuneri legislative, care vizează problematica relațiilor sociale, domeniul securității naționale și apărării sau armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Toate proiectele actelor normative elaborate de către președintele țării se remit spre avizare Guvernului.
Totodată, președintele țării poartă tratative și ia parte la negocieri, încheie tratate internaționale, inclusiv cele legate de asigurarea securității statului și în domeniul militar, în numele Republicii Moldova și le prezintă spre ratificare Parlamentului.