7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăPoliticăMaia Sandu a anunțat un pas important pentru unirea Republicii Moldova cu...

Maia Sandu a anunțat un pas important pentru unirea Republicii Moldova cu România

Vineri, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat începerea construcției Liniei Electrice Aeriene care va conecta sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Potrivit președintelui moldovean, acest proiect reprezintă unul dintre cele mai importante demersuri de la obținerea independenței, conform stiripesurse.ro.

„Azi începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară”, a scris pe Facebook Maia Sandu.

Linia va avea 158 de kilometri și va fi gata în 2025
„Pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege Moldova de șantaj și dependență energetică, acest proiect a fost amânat timp de decenii. Abia în septembrie 2019, proiectul a fost aprobat de Guvern. Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești – Arciz, din regiunea Odesa”, a adăugat președintele Republicii Moldova, potrivit Mediafax.

Daniel Gheorghe, deputat PNL: Cer public Parlamentului României și Guvernului României să își asume dezideratul Unirii Republicii Moldova cu Țara Mamă, România!

Daniel Gheorghe, copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova a transmis marți un mesaj cât se poate de clar privind viitorul Republicii Moldova, susținând fără echivoc că cele două state românești, separate vremelnic de granița de pe Prut, trebuie să se reunească cât mai rapid posibil.

Rusia are interesul să propage o falsă contradicție între unionism și parcursul european al Republicii Moldova

„ Românii, în acest moment, sunt separați nedrept în două state, România și Republica Moldova și în contextul internațional determinat de agresiunea rusească din Ucraina, amenințarea expansionismului rus reprezintă cel mai mare pericol la adresa păcii, libertății și vieții în Europa, iar în special pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Dacia Sandero, din nou pe primul loc în Europa în octombrie: Peste 21.000 de unități vândute

Dacia Sandero a revenit pe primul loc în topul celor mai vândute mașini din Europa în luna octombrie, cu 21.266 de unități vândute, potrivit...

De la întrerupător clasic la control vocal | Transformă-ți lustra într-un sistem inteligent 

Deschizi ușa casei și, înainte să apeși pe întrerupător, lumina din living se aprinde singură. Lustra living-ului se colorează în nuanțe calde, creând instant...

Hackathon4Health 2024: Trei proiecte inovatoare în sănătate premiate cu 10.000 USD fiecare

Eldie, DataCare și Instincted sunt echipele care au câștigat ediția a șaptea a Hackathon4Health, desfășurat între 8-10 noiembrie 2024, la Universitatea de Medicină și...
Ultima oră
Pe aceeași temă