-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentMagnatul Benny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării...

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării fermei Băneasa, capturat în Atena

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în România în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa, a fost reținut pe Aeroportul din Atena, la aproape un an după ce fusese reținut în Cipru.

În august 2023, autoritățile din Cipru au refuzat extrădarea sa, însă acum el va fi prezentat Procurorului de pe lângă Curtea de Apel Atena pentru a decide cu privire la procedura de extrădare. Benny Steinmetz călătorise din Tel Aviv cu un zbor privat înainte de a fi reținut duminică la intrarea în Grecia.

Steinmetz este o figură importantă în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, pentru care a fost condamnat alături de alte persoane implicate în acest caz complex, care a implicat fraude masive și corupție la nivel înalt.

Pe 17 decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dat verdictul final în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, un caz de corupție de mare amploare. În cadrul acestui dosar, mai multe persoane influente au fost condamnate la închisoare pentru implicarea lor în obținerea frauduloasă de imobile de o valoare considerabilă, printre care Ferma Regală Băneasa și Pădurea Snagov.

Condamnările principale sunt:

  • Remus Truică, un om de afaceri român, a primit o condamnare de 7 ani de închisoare.
  • Benyamin Steinmetz și Tal Silberstein, oameni de afaceri israelieni, au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare.
  • Prințul Paul al României a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare.
  • Dan Andronic, jurnalist român, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), inculpații au comis infracțiunile în perioada 2006-2013, prin forme variate de participare (autor, complice sau instigator). Prințul Paul a revendicat ilegal proprietăți în România, iar în schimbul sprijinului oferit de grupul infracțional, le-a promis între 50% și 80% din valoarea acestor bunuri, pe care ulterior le-a transferat către Remus Truică și asociații săi prin contracte fictive.

Acest caz a implicat fraude de zeci de milioane de euro și este considerat una dintre cele mai mari afaceri de corupție legate de retrocedări imobiliare din România.

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Târgu Jiu cu o vastă experiență în domeniul presei scrise și audiovizuale. Absolvent al Colegiului Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu și licențiat al Facultății de Filosofie-Jurnalism. Alin și-a început cariera ca reporter la „Ora Gorjului" în 1998. A deținut poziții de redactor-șef la publicații precum „Informația Gorjului" și "Gazeta de Sud", redacția Tg. Jiu, posturile Gorj Tv și Radio Târgu Jiu, șef de redacție Tg. Jiu la Adevărul de Seară și a colaborat ca corespondent pentru publicații importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" și "Adevărul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio și TV, și a primit numeroase distincții, inclusiv premiul „Cel mai bun jurnalist" în cadrul Galei Premiilor Antena 1 Târgu Jiu. În prezent, Alin este redactor la Gorj Online și realizator de emisiuni la Radio Accent și Accent TV.
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă