Mai puțin de 10 zile rămase până la Crăciun, iar cumpărăturile fierb în oala magazinelor. Pentru unii, bucătăria devine centrul universului, unde mirosurile de cozonac și sarmale îi aduc pe cei dragi în jurul mesei. Pentru alții, lipsa timpului îi împinge să externalizeze magia culinară, comandând meniuri complete din restaurant, cu prețuri care variază între 400 și 600 de lei. O masă completă însă, de Sărbători, depășește 1000 de lei.
Pe lista de preparate comandate, sarmalele rămân reginele indiscutabile ale meniului. Cu foi de varză atent învelite și umplutură din carne de porc sau curcan, ele sunt „must-have-ul” oricărei mese festive. În tandem, vin fripturile, coaste afumate, ceafă fragedă la cuptor și ciolan cu varză, adevărate delicii, dar și ispite care cresc serios nota de plată.
Nu doar tradiționalul domină oferta. Un meniu comandat include și o serie de platouri reci, pline cu produse autentice: tobă, cârnați de casă, slănină, caltaboș și brânzeturi. Platourile sunt echilibrate cu legume sau murături, oferind și un strop de prospețime, dar rămân o investiție consistentă pentru familiile cu bugete restrânse.
Răciturile, fie din porc, fie din curcan, continuă să fie favorite pentru românii care caută acel gust „ca la bunica acasă”. Salatele, de la clasica boeuf până la cea de sfeclă cu hrean, aduc culoare, iar ciorbele de perișoare, rădăuțeană sau de burtă completează masa într-un stil autentic.
La desert, cozonacul rămâne simbolul suprem al Crăciunului românesc, dar trebuie să scoateți din buzunar în jur de 180 de lei. Fie că e făcut în casă sau comandat, prețul lui nu se măsoară doar în bani, ci și în emoție. Poalele-n brâu și prăjiturile de casă completează o ofertă generoasă, dar la pachet cu eticheta „la comandă” vine inevitabil și factura, cu TVA la zahăr de 19%.
Într-o societate, în care timpul a devenit cel mai prețios „ingredient”, puțini români sunt dispuși să plătească prețul modernității, pentru a salva magia Sărbătorilor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News