Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internaţional de către regimul din Federaţia Rusă şi reiterează importanţa respectării, fără întârziere, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către autorităţile ruse.
Mesajul a fost transmis de MAE în contextul anunţului privind decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi.
”Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunţului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi. (…) Aleksei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparenţă, justiţie şi respectarea drepturilor fundamentale. Decesul său reprezintă o pierdere uriaşă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Exprimăm sincere condoleanţe familiei lui Aleksei Navalnîi în aceste momente dificile. Împărtăşim durerea lor şi suntem solidari cu cei care au admirat şi sprijinit vocile curajoase în favoarea schimbărilor democratice”, se arată într-un comunicat.
Aleksei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziţiei din Federaţia Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această ţară. Ulterior, a devenit o ţintă constantă a regimului preşedintelui Vladimir Putin datorită activismului său şi spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat şi liber, precizează MAE.
În 2021, Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania. Politicianul a decis atunci să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toţi cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun.
”Condamnarea sa a reprezentat un act arbitrar şi abuziv din punct de vedere juridic şi politic, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept. În 2021, Aleksei Navalnîi a fost laureatul premiului Saharov, decernat de Parlamentul European”, mai afirmă MAE.
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit vineri în închisoarea din regiunea arctică unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!