Plata fragmentată pentru România este cauzată de 6 jaloane care nu au fost atinse
Cele 6 jaloane neîndeplinite vizează reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, investiţii în domeniul transporturilor şi reforma regimului fiscal al microîntreprinderilor. ”Prin urmare, Comisia propune suspendarea parţială a plăţii, în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR. Această procedură le oferă statelor membre, timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante, ele primind totodată o plată parţială legată de jaloanele şi ţintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, anunţă Comisia Europeană, într-un comunicat.
Comitetul economic şi financiar (CEF) are la dispoziţie o lună, pentru a emite un aviz. În paralel, Comisia a comunicat României motivele pentru care consideră că jaloanele respective legate de investiții și de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziție o lună pentru a-i transmite Comisiei observațiile sale. După aceea, Comisia va adopta o decizie de plată, după care se poate efectua plata efectivă către România.
”Cea de-a treia cerere de plată acoperă etape importante din realizarea a 37 de reforme şi a 17 investiţii care vor genera schimbări pozitive pentru cetăţenii şi întreprinderile din România în următoarele domenii: tranziţia verde şi digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale şi de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul şi cultura, asistenţa medicală, reformele sociale, buna guvernanţă, educaţia şi managementul apei, al deşeurilor şi al pădurilor”, mai transmite Comisia Europeană.