1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiLocurile de muncă pe care ChatGPT le poate înlocui

Locurile de muncă pe care ChatGPT le poate înlocui

Potrivit unui nou raport, se așteaptă ca popularul chatbot al OpenAI, ChatGPT, să înlocuiască 4,8 milioane de locuri de muncă din SUA.

Firma de outplacement și executive coaching Challenger, Gray & Christmas a adresat recent robotului ChatGPT o serie de întrebări, printre care „Ce locuri de muncă poate înlocui ChatGPT?” și în ce domenii ar fi cel mai capabil să lucreze robotul, potrivit unui comunicat de presă furnizat pentru Fox News Digital.

Botul a spus firmei de outplacement că cel mai probabil ar înlocui posturi care sunt repetitive și previzibile și care sunt, de asemenea, impregnate de cerințe lingvistice. Aceste domenii, potrivit robotului, includ: reprezentanți ai serviciului clienți; traducători și interpreți; scriitori tehnici; redactori; copywriteri; și funcționari de introducere a datelor, notează Yahoo News.

Challenger, Gray & Christmas a calculat numărul de locuri de muncă din fiecare domeniu enumerat, folosind date de la Biroul de Statistică a Muncii, și a constatat că cel puțin 4,8 milioane de locuri de muncă americane ar putea fi înlocuite.

Chatbotul de inteligență artificială a adăugat că s-ar putea vedea intrând în alte domenii, cum ar fi știința datelor; învățarea automată; matematică și statistică; informatică; robotică și automatizare; și afaceri.

„În momentul de față, inteligența artificială ar trebui privită ca un instrument de sprijinire a lucrătorilor și nu ca un înlocuitor al rolurilor acestora. Cu siguranță, modelele de limbaj predictiv pot fi folosite pentru a automatiza sarcinile, oferindu-le lucrătorilor mai mult timp pentru a se concentra pe cele care implică o gândire superioară”, a declarat Andrew Challenger, vicepreședintele senior al Challenger, Gray & Christmas, pentru Fox News Digital.

Un purtător de cuvânt al OpenAI a declarat pentru Fox News Digital, atunci când a fost întrebat despre cifra privind locurile de muncă, că sistemul de inteligență artificială poate uneori „halucina” și „inventează informații care sunt incorecte, dar care sună plauzibil”. Purtătorul de cuvânt a adăugat că misiunea OpenAI este de a „îmbunătăți locurile de muncă” cu ajutorul AI, nu de a le elimina.

ChatGPT de la OpenAI a fost lansat în luna noiembrie a anului trecut și a doborât recorduri ca fiind aplicația cu cea mai rapidă creștere a utilizatorilor, cu 100 de milioane de utilizatori activi lunar în ianuarie. OpenAI a lansat cea mai recentă iterație a sa, GPT-4, chiar luna trecută. Robotul este capabil să simuleze conversații de tip uman cu utilizatorii pe baza unor indicații care îi sunt date.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă