31.2 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăPoliticăLive Exit Poll Alegeri Europene și Locale 2024

Live Exit Poll Alegeri Europene și Locale 2024

Exit-POLL CURS-Avangarde (ora 22.00): Nicușor Dan a câștigat Primăria Capitalei. ADU învinge PSD în București

Consorțiul Curs-Avangarde a prezentat rezultatele singurului Exit-POLL acreditat oficial de către Biroul Electoral Central. Conform datelor Exit-POLL, Nicușor Dan a câștigat Primăria Capitalei cu 45%, în timp ce Gabriela Firea are doar 45%. De asemenea, la votul politic pentru Consiliul General al Primăriei Capitalei, ADU a obținut 30%, în timp ce PSD a obținut 28%.

EXIT-POLL Curs-Avangarde:

Alegeri București:
Nicușor Dan (ADU): 45
Gabriela Firea (PSD): 24
Cristian Popescu Piedone (PUSL): 13
Sebastian Burduja (PNL): 10
Mihai Enache (AUR): 4

Alegeri Europarlamentare:

Alianța PSD – PNL: 54%
AUR: 14%
Alianța Dreapta Unită: 11%
UDMR: 5%
SOS: 3%
REPER: 3%

Alegeri pentru listele de consilieri județeni:
PSD: 35%
PNL: 28%
AUR: 12%
Alianța Dreapta Unită: 12%
UDMR: 5%
REPER: 2%
SOS: 2%
PUSL: 2%

Alegeri Sectorul 1 București:

Clotilde Armand (USR): 41%
George Tuță (PNL): 41%

Alegeri Sectorul 2:

Radu Mihaiu: 43%
Rareș Hopincă: 43%

În România, alegerile europene au loc duminică, 9 iunie 2024. Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00, ora locală. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.59 (ora locală).

Rezultatele exit-poll-ului vor fi făcute publice la ora 22.00 (ora României), adică la ora închiderii urnelor pe cuprinsul teritoriului national.

Sociologul Marius Pieleanu a precizat faptul că prezența mare la vot conduce, din cercetările realizate până în ora 11.00, la schimbări de ierarhii. Conform lui Pieleanu, inclusiv la alegerile pentru Primăria Capitalei, vom asista la o schimbare a ierarhiilor, dar și în țară se preconizează surprize destul de mari.

Mobilizarea la urne nu este neapărat o surpriză pentru asocierea CURS-Avangarde. Noi aveam cercetări efectuate înaintea alegerilor, existau date, pe care nu le-am făcut publice, care indicau o apetență mai mare a oamenilor pentru vot. Pe o participare mai mare la vot ne așteptăm să schimbe ierarhiile și este posibil să asistăm la surprize mari, mari de tot.

Deocamdată, ce vă putem spune pe datele de la ora 11.00 – 11.30, care au fost culese în teren de către oamenii CURS-Avangarde, inclusiv în Capitală avem parte de surprize destul de mari. Mai mult de atât nu putem spune deocamdată.

Toate datele apărute pe alte site-uri sau TV-uri sunt falsuri grosolane. Nu există niciun fel de egalitate, pentru niciun candidat. Măsurătorile despre care facem vorbire se referă la date prelucrate de către CURS- Avangarde, au procente și ierarhii surprinzătoare. Insist foarte mult asupra faptului că acestea sunt date pentru ora 11.00.

Sunt cifre foarte mari, pentru unii candidați. Putem asista la adevărate răsturnări de situație.

Singurul EXIT-POLL la alegerile din 9 iunie 2024 se efectuează de către institutele Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS și Grupul de Studii Socio-Comportamentale – AVANGARDE. Cele două institute au fost autorizate de Biroul Electoral Central (BEC) să efectueze cercetarea la urne.

a transmis sociologul Marius Pieleanu din partea Curse-Avangarde

În România, poți vota la alegerile europene dacă:

  1. ai cel puțin 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv;
  2. ești cetățean român sau cetățean UE, cu domiciliul sau reședința pe teritoriul României, în conformitate cu procedura administrativă aplicabilă.

Cetățean român care votează în România


Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans. Totuși, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, poți vota și la altă secție de votare, caz în care președintele biroului electoral al secției de votare te va înregistra pe listele suplimentare de alegători.

Cetățean UE care votează în România


Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE, dar trebuie să te înscrii mai întâi pe o listă electorală specială la primăria localității de domiciliu sau de reședință. Poți vota la secția de care aparții în funcție de locul de domiciliu/reședință. Există posibilitatea să votezi și la o altă secție, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, dar numai dacă biroul electoral de circumscripție județeană sau biroul electoral de circumscripție al sectorului (în cazul Bucureștiului) confirmă că ai fost inclus(ă) pe listele electorale speciale la cererea telefonică a președintelui biroului electoral al secției de votare. Dacă ești alegător cu mobilitate redusă poți vota și la o altă secţie de votare decât cea la care ești arondat, din aceeaşi unitate administrativ-teritorială.

Cetățean român care votează în străinătate


Poți vota dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE la secțiile de votare organizate de către statul român. Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE.
Pentru informații suplimentare, poți consulta pagina Ministerului Afacerilor Externe.

Cetățean UE care votează în străinătate


Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE la o secție de votare organizată de statul român în alt stat decât România doar dacă figurezi înscris în listele electorale speciale.

Vezi mai multe despre alegerile din Europa în anul 2024 aici.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Probleme pentru un satelit rusesc. S-a dezintegrat și a generat peste 100 de resturi şi fragmente pe orbită

Un satelit rusesc s-a dezintegrat în cursul nopții, generând peste 100 de fragmente și resturi pe orbită, conform anunțului făcut de agențiile spațiale americane. În...

Declarație comună: SUA salută decizia României de a dona un sistem Patriot Ucrainei

Statele Unite ale Americii apreciază recenta decizie a României de a ceda un sistem Patriot către Ucraina şi rolul de lider al ţării noastre pe Flancul...

Ministerul Justiției, selecție pentru magistratul de legătură în Italia. Ce recomandă Gorghiu

Ministerul Justiţiei (MJ) desfăşoară, în această perioadă, procedura de selecţie a magistratului de legătură în Italia.Potrivit ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, candidaţii îşi pot depune...
Ultima oră
Pe aceeași temă