4.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăLitoralul românesc, tot mai scump și nepregătit din nou pentru turiști

Litoralul românesc, tot mai scump și nepregătit din nou pentru turiști

Litoralul românesc, cu plaje scoase la licitație, nu reușește nici anul acesta să adune turiști la capacitate maximă. Românii și-au făcut deja planuri pentru a merge în țările vecine, așa că nici anul acesta pare că nu reușim să convingem turiștii din afară să vină la noi în țară.

Mai mult, în loc să aducă oferte și îmbunătățiri, pe litoral au apărut noi taxe. Astfel, în contextul creșterii numărului de evenimente organizate pe litoralul românesc, precum concerte, festivaluri sau competiții sportive, Apele Române au anunțat introducerea unei noi taxe pentru evenimentele organizate pe plajă. Astfel, un organizator de evenimente care va închiria 6.000 mp de plajă va avea de achitat o taxă de peste 12.000 lei pe zi.

Taxă și pentru turiști

În plus, și pentru turiști se aplică taxe încă din 2023, iar acestea variază în funcție de primărie.

De exemplu, pentru stațiunile din subordinea Primăriei Mangalia, Saturn, Venus, Cap-Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp, taxa este de 5 lei pe zi.

Hotelierii își așteaptă turiștii pe Litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște, cu distracție, voie bună și mult soare. Anul acesta vacanța de 1 Mai continuă cu zilele libere dedicate Sărbătorilor Pascale.

Concertele programate în minivacanţa de 1 Mai vor avea loc atât în Mamaia, cât şi în Constanţa.

Astfel, în Piaţeta Cazino din Mamaia, în 1 mai vor concerta Lora şi Mihai Mărgineanu, în 2 mai – Misha şi Lidia Buble, iar în 3 mai – Bibi, Marius Mihalache & Alexandra Ungureanu.

Apoi, concertele se vor muta în Piaţa Ovidiu din Constanţa.

În 4 mai vor urca pe scenă Ţăndărică & invitaţii: Diana Bucşa, Fanfara Zece Prăjini, spectacol cu toace, în 5 mai – Keo, Loren şi Proconsul, iar în 6 mai – Edward Sanda şi Holograf. Toate concertele vor începe la ora 19.30. În afara acestor spectacole, în acea perioadă vor mai avea loc Festival du Bonheur, între 30 aprilie şi 6 mai, şi festivalul Sunwaves de muzică electronică, între 1-7 mai.

Potrivit datelor oficiale, până în momentul actual actual sunt în vigoare un număr de 335 de contracte de închiriere plajă, valoare chiriei aferente acestora fiind de 34.809.909,67 lei ( fără TVA).

 ‘‘Începând cu data de 31 martie 2024, România este ireversibil membră a spațiului Schengen, din punct de vedere maritim și aerian. Pentru Constanța, oraș-port, este un moment deosebit întrucât va ajuta la facilitarea dezvoltării vieții economice în județ. Eforturile guvernanților vor continua astfel încât, în cel mai scurt timp, țara noastră să fie membră pe deplin a spațiului Schengen, acolo unde îi este locul din punct de vedere legislativ, cultural, economic dar și ca nivel de siguranță oferit.’’, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa.

Grecii au introdus reguli noi pentru accesul pe plaje

Doar 30% din suprafața fiecărei plaje mai poate fi ocupată de șezlonguri, restul trebuie să rămână liberă și gratuită pentru turiștii care vor să stea la soare pe propriul prosop. Autoritățile elene speră că astfel plajele vor fi mai puțin înțesate.

Potrivit unei legi noi, cel puțin 70% dintre plaje trebuie să fie libere de șezlonguri. Iar în ariile naturale protejate procentul este de 85%. Măsura a fost luată după ce, anul trecut, mai mulți localnici au protestat că nu mai au loc la malul mării.

Cei care țin la confort ar putea avea surpriza să plătească mai mult. Anul trecut, setul de două șezlonguri cu umbrelă costa între 10 și 15 euro, însă antreprenorii eleni estimează că la vară prețul va crește cu cel putin 10 procente.

Fără controale în statele Schengen la bordul navelor

Permisele de ședere și vizele de lungă ședere eliberate de Republica Bulgaria sau România vor fi valabile și după 31 martie 2024 și pe durata perioadei lor de valabilitate. Astfel, titularii permiselor de ședere eliberate de Republica Bulgaria și România, care sunt încă valabile după 31 martie 2024, vor avea dreptul la ședere de scurtă durată fără viză în celelalte țări Schengen în conformitate cu normele Schengen (nu mai mult de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile) și în limitele perioadei de valabilitate a permiselor respective.

În ceea ce privește cetățenii români minori, aceștia nu vor mai efectua controlul de frontieră dacă se deplasează la bordul unei nave de agrement sau de croazieră într-un alt stat Schengen. Aceștia NU vor avea nevoie de un alt aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu îndeplinirea acelorași condiții ca și până în prezent. Astfel, cetățenii români minori pot ieși din România către state care aplică în totalitate acquis-ul Schengen, pe cale aeriană sau maritimă.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă