Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, a declarat joi (22 decembrie) că recentele manevre militare nu au vizat Ucraina și a respins „teoriile conspirației” despre desfășurarea forțelor armate belaruse la graniță, spunând că el caută să fie pace, pregătindu-se pentru război.
Vorbind la o conferință a liderilor militari care marchează încheierea inspecțiilor militare rapide desfășurate luna aceasta, Lukașenko a mai spus că nu poate exclude „agresiunea” împotriva Belarusului din partea „vecinilor” nespecificați.
Alexander Lukașenko vrea să fie pace, dar se pregătește intens pentru război, fiind totul limitat la teritoriul său
„ Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”, a adăugat Lukașenko, spunând că mișcările militare se limitează la teritoriul belarus și nu amenință pe nimeni altcineva, potrivit Reuters.
În ultimele săptămâni, Belarus a anunțat „o rafală” de activități militare, inclusiv verificări de pregătire și o nouă desfășurare a trupelor ruse în țară.
Manevrele au adus temeri din partea oficialilor ucraineni că Rusia ar putea planifica un nou atac asupra Ucrainei prin teritoriul belarus, așa cum a făcut fără succes în primele zile ale a ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina.
Belarus a anunțat că va continua manevrele militare alături de Rusia
Belarus a anunţat că exerciţiile militare comune cu Rusia desfăşurate pe teritoriul său, care ar fi trebuit să se încheie astăzi, vor continua din cauza agravării tensiunilor în Ucraina vecină, relatează AFP.
Acest anunţ înseamnă că trupele ruse vor rămâne în Belarus, în plină criză cu occidentalii, în pofida promisiunilor Moscovei că forţele sale vor pleca din această ţară aflată la porţile UE după aceste manevre desfăşurate începând din 10 februarie, scrie Agerpres.
„Ţinând cont de intensificarea activităţii militare în apropierea frontierelor (…) şi de agravarea situaţiei în Donbas, preşedinţii din Belarus şi Rusia au decis să continue inspecţia forţelor”, a anunţat duminică Ministerul belarus al Apărării pe contul său de Telegram.
În cursul acestei „inspecţii” a trupelor, termen care desemnează efectuarea de manevre potrivit AFP, „elementele de apărare” din Belarus şi Rusia „care nu au fost abordate într-un mod atât de detaliat până acum vor fi examinate în profunzime”, a continuat ministerul.
Potrivit Minskului, obiectivul manevrelor rămâne „asigurarea unui răspuns adecvat şi al unei dezescaladări a pregătirilor militare desfăşurate de persoane rău-intenţionate în apropiere de frontiere”.
În Estul Ucrainei, unde forţele de la Kiev luptă din 2014 împotriva separatiştilor proruşi susţinuţi de Moscova, este în desfăşurare de mai multe zile o intensificare a tirurilor, care este periculoasă în special în contextul tensiunilor exacerbate între Moscova şi Occident.
Rusia, în pofida anunţurilor sale că a început retragerea trupelor, este acuzată că a comasat 150.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei în vederea unei invazii. Washingtonul dă asigurări că Moscova caută un casus belli şi că violenţele din est ar putea reprezenta acest pretext.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!