Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, joi, să atace la Curtea Constituțională legea privind pensiile speciale, care tocmai a fost adoptată de Parlamentul României.
ÎCCJ va sesiza, vineri, 30 iunie, Curtea Constituțională cu excepțiile de neconstituționalitate.
Pentru magistrați, reforma pensiilor speciale nu se va aplica până în 2028, iar toate schimbările se vor petrece treptat, până în 2043.
Ce spune fostul ministru al justiției, Cătălin Predoiu?
„Eu cred că Înalta Curte va ține cont și de dezbaterile care au loc acolo și care, subliniez, nu sunt în vreo legătură cu vreun caz sau altul. Nu comentez aici un caz al Înalte Curți, ci faptul că discută această posibilă sesizare la CCR”, a ținut să precizeze Predoiu.
„N-ar fi un eveniment inedit, pentru că în general Înalta Curte își manifestă un rol destul de proactiv, am văzut în ultimii ani, în a sesiza Curtea Constituțională, a făcut-o recent în legătură cu Codul de procedură penală și Codul penal. Unele sesizări, după cum ați văzut, au fost respinse, altele admise, până la urmă e un mecanism democratic, dar, repet, sunt curios care ar fi motivele”, a mai subliniat Predoiu.
Vicepremierul Cătălin Predoiu a explicat că „anumite măsuri au fost etapizate, tocmai pentru a nu bulversa sistemele. Sunt foarte mulți beneficiari ai acestor pensii de serviciu care ar putea oricând să plece la pensie și care ar pur și simplu destabiliza funcționarea unor sisteme vitale”, a precizat el.