5.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLavrov dă vina pe națiunile occidentale pentru că s-au blocat negocierile iniţiale...

Lavrov dă vina pe națiunile occidentale pentru că s-au blocat negocierile iniţiale dintre Ucraina şi Rusia

Națiunile occidentale au blocat negocierile iniţiale dintre Ucraina şi Rusia, îndemnând Administraţia Volodimir Zelenski să amâne acţiunile de soluţionare a conflictului militar, a acuzat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov a afirmat că Rusia a vrut să negocieze cu Ucraina în primele luni ale războiului, dar Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări au îndemnat Kievul să tergiverseze luarea unei decizii, potrivit antena3.ro.

Lavrov acuză națiunile occidentale că sunt responsabile pentru negocierile eșuate dintre Rusia și Ucraina la începutul invaziei

„Se ştie că noi am susţinut propunerea părţii ucrainene de a purta negocieri la începutul operaţiunii militare speciale şi până la sfârşitul lunii martie 2022 cele două delegaţii acceptaseră în principiu să rezolve conflictul”, a afirmat Serghei Lavrov, citat de postul de televiziune Sky News.

„Se cunoaşte faptul şi a fost prezentat deschis că americanii, britanicii şi unii dintre colegii noştri europeni au transmis Ucrainei că era prea devreme pentru un acord, iar aranjamentul care aproape că fusese agreat nu a mai fost luat în considerare deloc de regimul de la Kiev”, a precizat Serghei Lavrov.

Kazahstanul se oferă să fie mediator între Rusia și Ucraina

Statul ex-sovietic Kazahstan se oferă să fie mediator între Rusia și Ucraina, pentru a se ajunge la încheierea războiului între aceste două țări.

Această propunere a fost lansată de Mukhtar Tileuberdi, ministrul de Externe din Kazahstan. Ministrul a prezentat această idee într-un interviu acordat unui post de televiziune japonez, interviu preluat, parțial, de agenția de presă rusă TASS.

„Rusia și Ucraina sunt țări istoric prietene pentru Kazahstan”, a explicat ministrul Tileuberdi. Kazahstanul nu a aderat la sancțiunile contra Rusiei, decise de Occident. Pe de altă parte, ministrul Tileuberdi recunoaște că sancțiunile economice contra Rusiei afectează și Kazahstanul. Această țară s-a oferit să găzduiască sediile unor firme care s-au retras din Rusia din cauza războiului cu Ucraina.

Ministrul de Externe din Kazahstan a dezvăluit că președintele din Kazahstan, Tokayev, poartă în mod regulat convorbiri cu lideri din Rusia și din Ucraina. Kassym Jomart Tokayev (69 de ani) a fost reales în funcția de șef de stat în noiembrie 2022.

Un șef de stat susținut de ruși vrea să fie mediator între Rusia și Ucraina


Chestiunea care poate submina însă credibilitatea Kazahstanului ca mediator este că șeful statului a rămas în funcție cu sprijinul președintelui Rusiei, Vladimir Putin. În ianuarie 2022, în Kazahstan au avut loc proteste violente, generate de creșterea costului vieții. Autoritățile au reprimat protestele, bilanțul ciocnirilor fiind de 238 de morți. La acel moment, Tokayev a fost susținut să rămână la putere de președintele Putin, care chiar a trimis 2000 de militari ruși în Kazahstan. Premierul Kazahstanului a demisionat dar președintele Tokayev a rămas în funcție.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

MADR găzduiește târgul care aduce tradiția în farfurie

Sărbătoarea culinară din inima Capitalei începe astăzi și se încheie sâmbătă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în perioada 23-25 ​​ianuarie 2025, un târg dedicat...

Solidaritate pe șine și dincolo de ele, la un protest masiv în Piața Victoriei

Sindicatele consideră că actualele politici guvernamentale periclitează viitorul mai multor sectoare strategice Vineri, între orele 13:00 și 16:00, Piața Victoriei din București va deveni epicentrul...

Datoria publică este preconizată să crească la 57% din PIB în următoarele 12 luni

Deficitul bugetar prognozat pentru 2025 ajunge la 7,3% din PIB, iar creșterea economică estimată scade la 1,3% Conform estimărilor realizate de analiștii Asociației CFA România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă