Lacul Geneva, cea mai mare rezervă de apă dulce din Europa de Vest, se confruntă cu o criză ascunsă, iar oamenii de știință sunt îngrijorați, notează Euronews.
Temperatura apei sale crește într-un ritm alarmant – de 4 până la 5 ori mai repede decât cea a oceanelor lumii. Temperaturile medii anuale au atins un nivel record de 13,6 grade Celsius, ceea ce duce la o problemă majoră.
Pescarii profesioniști văd consecințele atunci când își ridică plasele. Unele specii devin mai abundente sau se reproduc în momente diferite, în timp ce altele dispar pe măsură ce apele se încălzesc.
„Iată marele câștigător al încălzirii globale… Uitați-vă la acești bibani frumoși!”, spune pescarul profesionist Eric Jaquier.
În ciuda capturii sale considerabile, el este încă îngrijorat: „Atâta timp cât ghețarii încă există, se topesc și alimentează lacul, avem întotdeauna apă extrem de rece care intră. În ziua în care ghețarii vor dispărea complet, va fi o altă problemă.”
„Amestecul de iarnă” este un proces crucial prin care apele de suprafață bogate în oxigen se amestecă cu apele de adâncime. Este esențial pentru oxigenare și biodiversitate, dar lacul Geneva stagnează de ani de zile.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!