Kremlinul a negat informațiile potrivit cărora președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit cu președintele ales al SUA, Donald Trump
Washington Post a transmis că a avut loc un apel, citând surse neidentificate, între Trump și Putin, în care s-a discutat despre escaladarea războiului din Ucraina. Și Reuters a confirmat că a avut loc un apel.
„Este complet neadevărat. Nu a existat nicio conversație. Este pură ficțiune, este pur și simplu o informație falsă”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre apelul telefonic.
„Acesta este cel mai evident exemplu al calității informațiilor care sunt publicate acum, uneori chiar și în publicații destul de reputate”, a completat Peskov. Acesta a adăugat că Putin nu are planuri de a vorbi cu Trump în prezent, scrie The Guardian.
Potrivit Washington Post, Trump i-a amintit lui Putin de „prezența militară considerabilă a Washingtonului în Europa”. Acesta a adăugat că Trump și-a exprimat interesul pentru conversații ulterioare despre „rezolvarea războiului din Ucraina”.
Apelul raportat a avut loc, după ce Putin l-a felicitat joi pe Trump pentru victoria sa în alegeri și și-a exprimat admirația pentru modul în care Trump a reacționat la o tentativă de asasinat în timpul campaniei.
Trump a vorbit miercuri și cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit rapoartelor de presă. Peskov i-a acuzat luni pe liderii europeni că vor să caute o „înfrângere strategică” a Rusiei. Peskov a răspuns la o întrebare despre posibilitatea ca Marea Britanie să permită Ucrainei să folosească sisteme de rachete cu rază lungă, Storm Shadow, pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.
Kremlinul a spus în mod repetat că Putin este gata să discute despre Ucraina cu Occidentul, dar că asta nu înseamnă că este dispus să modifice cererile Moscovei.
Pe 14 iunie, Putin a enunțat o poziție maximalistă pentru încheierea războiului: Ucraina va trebui să renunțe la ambițiile sale NATO și să-și retragă toate trupele de pe întreg teritoriul a patru regiuni revendicate de Rusia.
Washingtonul a oferit Ucrainei ajutor militar și economic în valoare de zeci de miliarde de dolari, de când a fost invadată de Rusia în februarie 2022, finanțare pe care Trump a criticat-o în mod repetat, ca și alți parlamentari republicani.