Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art. 24, alin. (3) şi a art. 26 din Legea nr. 554/2004 în sensul că, în cazul nerespectării în mod culpabil de către autoritatea publică a obligaţiei de a încheia, de a înlocui sau de a modifica actul administrativ, de a elibera un alt înscris sau de a efectua anumite operaţiuni administrative, instanţa de executare să poată aplica acesteia, la cererea creditorului, o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat.
„Având în vedere că persoana sancţionată devine persoană juridică, autoritatea sau instituţia publică, amenda va fi plătită din fonduri publice”, se arată în raportul comisiilor de specialitate din Parlament, potrivit agerpres.ro.
Klaus Iohannis a promulgat modificarea Legii contenciosului administrativ cu reglementări speciale pentru demnitari sau funcționari publici
De asemenea, legea prevede ca persoana juridică, autoritatea sau instituţia publică să se poată îndrepta cu acţiune împotriva celor vinovaţi de neexecutarea hotărârii, potrivit dreptului comun. În cazul în care cei vinovaţi sunt demnitari sau funcţionari publici se vor aplica reglementările speciale, mai prevede actul normativ.
Legea a fost reexaminată la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a promulgat legea privind majorarea salariilor personalului implicat în proiecte din fonduri europene
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 152/2022 care prevede acordarea unei majorări salariale de până la 50% personalului din instituţiile şi autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi fonduri externe rambursabile, în implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.
Potrivit actului normativ, personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi personalul implicat în implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!