7.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăPoliticăKelemen Hunor: Dacă noi, maghiarii din Transilvania, suntem liberi să ne decidem...

Kelemen Hunor: Dacă noi, maghiarii din Transilvania, suntem liberi să ne decidem propriul destin, asta nu înseamnă că românii vor avea mai puţină libertate

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit, miercuri seara, la manifestarea festivă dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni de la Miercurea-Ciuc, despre conceptul de libertate.

Oficialul a punctat faptul că dacă maghiarii din Transilvania sunt liberi să îşi decidă propriul destin, asta nu înseamnă că românii vor avea mai puţină libertate, transmite Agerpres.

„Libertatea este universală, bineînţeles, nici nu poate fi altfel. Ea aparţine tuturor, tuturor popoarelor, tuturor comunităţilor şi tuturor oamenilor. De aceea spunem că, atâta timp cât există oameni care nu sunt liberi, există comunităţi care nu sunt libere, nici libertatea celorlalţi nu va fi completă şi nu va fi fără cusur”, a spus el în discursul ținut pentru Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

„Eu obişnuiesc să le spun şi concetăţenilor mei români: libertatea nu este ca un bun material, ea poate fi împărţită şi totuşi nu se termină, nu rămânem cu mai puţin. De fapt, cu cât mai mulţi oameni o au, cu atât mai multă libertate va fi. Prin urmare, dacă noi, maghiarii din Transilvania, suntem liberi să ne decidem propriul destin, asta nu înseamnă că românii vor avea mai puţină libertate”, a mai spus el în discurs, potrivit adevarul.ro.

„Sloganul Revoluției maghiare e relevant și astăzi”
„La fel e şi cu siguranţa. Faptul că eu pot să-mi trăiesc viaţa în siguranţă, că sunt liber să decid asupra identităţii mele, iar aceasta rămâne sigură, nu înseamnă că trebuie să iau poporului român nici libertatea, nici identitatea, nici siguranţa”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii puse la dispoziţie presei.

Kelemen Hunor spune că maghiarii din Transilvania au propriul lor destin, iar sloganul revoluției de la 1848 este relevant și acum

Preşedintele UDMR a menţionat faptul că sloganul Revoluţiei maghiare de la 1848 este relevant şi astăzi, făcând referire, în context, la consensul cu majoritatea românească, ce poate fi consolidat prin construirea încrederii reciproce.

„Maghiarii din Transilvania nu au acceptat nedreptatea şi opresiunea nici în cele mai dificile vremuri. Nu a fost altfel nici în ultimii 30 de ani. Sloganul de odinioară al Revoluţiei de la 1848 – „Libertate, Egalitate, Fraternitate” – este relevant şi astăzi. Poate că astăzi fraternitatea înseamnă mai degrabă consens. Iar consensul poate fi consolidat doar prin construirea încrederii reciproce. Trebuie să ne străduim să ajungem la un consens cu privire la viitor”, a mai arătat liderul UDMR.

„La consens în interiorul comunităţii noastre, apoi consens cu majoritatea românească, pentru că dacă istoria ne-a pus unii lângă alţii, atunci acordul în ceea ce priveşte marile obiective ale viitorului va garanta libertatea. Egalitatea înseamnă şi astăzi că suntem egali în faţa legii, că statul nu poate întoarce legea împotriva cetăţenilor săi şi că statul oferă oportunităţi egale pentru toţi, iar individul are responsabilitatea de a decide cum să le folosească. Ce ne-am putea dori mai mult astăzi decât libertate, consens şi egalitate şi, mai presus de toate, pace”, a continuat Kelemen Hunor.

Discurs cu referire la Ucraina
În opinia sa, şi astăzi „antimaghiarismul iese la suprafaţă uneori” iar „prejudecăţile şi temerile reapar”, dar există motive ca maghiarii să fie încrezători, pentru că „a trăi ca maghiari în România astăzi este mai bine decât era acum 30, 35 sau 40 de ani”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...
Ultima oră
Pe aceeași temă