7.5 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăInternaționalJurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției...

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie, evidențiind tensiunile dintre libertatea de exprimare și intervențiile autorităților în mediul online.

Contextul incidentului

În noiembrie 2024, Allison Pearson, jurnalistă la The Telegraph, a fost vizitată la domiciliu de ofițeri ai Poliției din Essex, care au informat-o că este investigată pentru un presupus incident de ură non-criminal, legat de o postare pe rețeaua socială X (fostă Twitter) din urmă cu un an. Această postare critica Poliția Metropolitană pentru că ar fi refuzat să pozeze cu un grup pro-Israel, în timp ce a acceptat să pozeze cu un grup de musulmani, pe care i-a numit „urăști de evrei”. Postarea a fost ulterior ștearsă, iar Pearson a declarat că nu i s-au oferit detalii specifice despre acuzații sau identitatea reclamantului.

Reacții și susținători

Incidentul a stârnit reacții puternice din partea unor personalități publice și politice:

  • Elon Musk, proprietarul platformei X, a comentat: „Acest lucru trebuie să înceteze.”
  • Boris Johnson, fost prim-ministru al Marii Britanii, a declarat: „Este îngrijorător că poliția intervine în astfel de chestiuni, punând în pericol libertatea de exprimare.”
  • Nigel Farage, politician britanic, a afirmat: „Pe 11 noiembrie, când comemorăm sacrificiul pentru democrație și libertatea de exprimare, este revoltător ca Allison Pearson să fie vizitată de poliție pentru o opinie exprimată liber.”

Poziția Poliției din Essex

Poliția din Essex a apărat acțiunile sale, afirmând că investighează toate raportările de infracțiuni în mod imparțial și că investigația în cazul Pearson se desfășoară conform legislației în vigoare. De asemenea, au subliniat că investigația se concentrează pe acuzația de incitare la ură rasială, nu pe un incident de ură non-criminal.

Dezbaterea privind libertatea de exprimare și intervenția poliției

Cazul Allison Pearson a reaprins discuțiile despre echilibrul dintre libertatea de exprimare și rolul poliției în monitorizarea discursului online. Criticii susțin că astfel de intervenții pot avea un efect de descurajare asupra exprimării libere și că resursele poliției ar trebui direcționate către combaterea infracțiunilor grave. Pe de altă parte, susținătorii intervenției argumentează că este esențial să se monitorizeze și să se prevină discursurile care pot incita la ură sau violență.

„Oricare dintre noi ar putea fi următoarea”, spun jurnalistele, solidarizându-se cu Allison Pearson
Investigația poliției asupra unui tweet, „un moment înfricoșător pentru libertatea presei”

Jurnalistele din Marea Britanie se solidarizează cu Allison Pearson, columnistă la The Telegraph, spunând că și ele ar putea fi următoarele investigate de poliție pentru postări pe rețelele sociale sau articole de opinie.

Pearson este investigată de trei forțe de poliție pentru un tweet șters între timp. În Ziua Comemorării, poliția din Essex a vizitat-o acasă pentru a discuta despre tweet-ul respectiv, despre care nu i-au oferit detalii și nici nu i-au dezvăluit identitatea persoanei care a făcut plângerea.

Sâmbătă, Sarah Vine, editorialistă la Daily Mail, a numit vizita poliției un „moment înfricoșător” pentru jurnalistele care „se consolează cu gândul că poliția și autoritățile responsabile sunt de partea lor”. Jurnalista Rachel Johnson și-a exprimat sprijinul pentru Pearson și a ridicat problema siguranței jurnalistelor, afirmând că „oricare dintre noi ar putea fi următoarea”.

Repostând un articol scris de fratele ei, Boris Johnson, fostul prim-ministru, Rachel Johnson a scris: „De acord – și asta spunem toate, alături de @AllisonPearson.” Ea a adăugat: „De data aceasta s-au luat de femeia greșită din Țara Galilor, dar oricare dintre noi ar putea fi următoarea.”

Sarah Vine a scris pe X (fostă Twitter): „Jurnaliștii, mai ales jurnalistele, sunt obișnuiți să primească mult abuz. Nu e ușor, dar face parte din meserie. Ne consolează gândul că poliția și autoritățile sunt de partea noastră. Ce s-a întâmplat cu @AllisonPearson a arătat că nu mai e cazul. Este un moment înfricoșător pentru libertatea presei. Faptul că @Keir_Starmer pare să fie de acord cu asta este și mai înfiorător.”

Dezbaterea despre incidentele de ură non-criminală

Investigația asupra lui Pearson a declanșat o dezbatere despre „Incidentele de ură non-criminală” (NCHI), care sunt înregistrate de poliție, dar nu constituie infracțiuni. Tweet-ul a fost investigat atât ca posibil NCHI, cât și ca o posibilă încălcare a Legii Comunicării Malițioase. Poliția din Essex a declarat că acum investighează tweet-ul conform secțiunii 17 din Legea Ordinii Publice, pentru presupusa incitare la ură rasială.

Joi, Downing Street a anunțat că guvernul revizuiește modul în care poliția gestionează incidentele NCHI.

Sâmbătă, Donna Jones, fost comisar de poliție, a declarat că poliția nu ar trebui să viziteze oameni acasă pentru postări online considerate ofensatoare. „Poliția nu ar trebui să meargă la cineva acasă dacă nu s-a comis o infracțiune,” a spus Jones. „Dacă poliția determină că nu este o crimă sau o infracțiune de ură, atunci nu ar trebui să bată la ușa cuiva și să-l invite la un interviu voluntar sau la un curs de gândire.”

Jones a adăugat: „Acolo unde nu sunt de acord cu legea și procesul actual – și, apropo, mulți polițiști sunt foarte frustrați de asta – este că, dacă nu este o crimă, ar trebui să se oprească acolo. Da, colectați datele, raportați-le la Ministerul de Interne, dar atât.”

Vorbind la Radio 4, Jones a subliniat că tratamentul incidentelor NCHI ar trebui să se „schimbe radical” după dezbaterea din ultimele zile.

Poziția conservatorilor

Kemi Badenoch, lidera Partidului Conservator, a declarat pentru The Telegraph vineri: „Trebuie să oprim această risipă de timp a poliției pentru incidente triviale, de parcă ar fi la grădiniță.”

Chris Philp, secretar de interne din umbră, și Suella Braverman, fostă secretară de interne, și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la gestionarea incidentelor NCHI.

Geoffrey Robertson KC, unul dintre cei mai reputați avocați din țară, a calificat investigația din Essex drept „o risipă de bani publici.”

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ucraina vrea să trimită cărbune „gratuit” către centralele termice din Transnistria

Ucraina a propus sâmbătă să trimită cărbune 'gratuit' către centralele termice din Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă afectată de întreruperi de curent și penuria...

Marcel Ciolacu: Piesele furate din tezaurul dacic trebuie recuperate și aduse în siguranță în România

Poliția olandeză a confirmat că este vorba despre Coiful de aur de la Coțofenești și despre brățările dacice Premierul Marcel Ciolacu a declarat că infractorii...

Maia Sandu e la Kiev. Ce discuții poartă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit sâmbătă la Kiev pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un context de tensiuni energetice în...
Ultima oră
Pe aceeași temă