14.5 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăSpecialJudecătorul Marian Budă este noul președinte al CSM

Judecătorul Marian Budă este noul președinte al CSM

Judecătorul Marian Budă a fost ales, joi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Decizia a fost luată cu 10 voturi „Da”, cinci „Nu” şi două voturi „Nule”.

Marian Budă a fost validat în luna ianuarie de Plenul Senatului în calitate de membru interimar al CSM, până la alegerea unui nou membru, ca urmare a pensionării judecătorului Mariana Ghena, care deţinea această funcţie.

Pe 16 decembrie anul trecut, judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al Consiliului, a fost votat interimar în această funcţie, după ce Secţia pentru judecători a CSM a respins candidaturile depuse de Gabriela Baltag şi Andrea Chiş, conform agerpres.ro.

Marian Budă, noul președinte al CSM, vine după interimatul lui Bogdan Mateescu, contestat de alți membri

Mai mulţi membri ai Consiliului au contestat decizia lui Bogdan Mateescu prin care s-a propus interimar la şefia CSM, judecătoarele Gabriela Baltag şi Andrea Chiş cerându-i demisia.

La aceeaşi dată, procurorul Nicolae Solomon a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CSM.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Licitație pentru decoratiunile de Crăciun în București. Cât vrea să dea Primăria pentru beculețele din acest an

Compania Municipală Iluminat Public București a lansat o licitație pe SEAP pentru achiziționarea decoratiunilor destinate iluminatului festiv în perioada sărbătorilor de iarnă. Valoarea totală...

Trupele nord-coreene de pe frontul ruso-ucrainean vor fi ajutate de cele 1000 rachete pe care le-a dat Coreea de Nord Rusiei

Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 1.000 de rachete, pe lângă trupele nord-coreene trimise acolo pentru a lupta împotriva Ucrainei, a declarat joi...

Licitație pentru decoratiunile de Crăciun în București. Cât vrea să dea Primăria pentru beculețele din acest an

Compania Municipală Iluminat Public București a lansat o licitație pe SEAP pentru achiziționarea decoratiunilor destinate iluminatului festiv în perioada sărbătorilor de iarnă. Valoarea totală...
Ultima oră
Pe aceeași temă